Ημερίδα με θέμα «Η Κρήτη στην προοπτική της Πράσινης Μετάβασης» στο ΕΛΜΕΠΑ

Στη διάρκεια της Ημερίδας, οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να μοιραστούν εμπειρίες, απόψεις και προβληματισμούς γύρω από το θέμα της ομαλής διαδικασίας προς την Πράσινη Μετάβαση.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννης Ανδρουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης.

Παράλληλα, υπήρξαν πάνελ συζητήσεων όπου στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), Παναγιώτης Σημανδηράκης,

καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) και Συντονιστής του Δικτύου ΦοΔΣΑ, Κωνσταντίνος Πατεράκης, συμμετείχαν σε πάνελ συζήτησης με θέμα: «Πληρώνω όσο πετάω. Μείωση αποβλήτων με όφελος για τον πολίτη», με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαου Γιαλιτάκη.

Ο Δήμαρχος Χανίων κατά την τοποθέτησή του, τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και ισότιμη αντιμετώπιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κράτους: «οι αποφάσεις και η επιτυχία υλοποίησης των αποφάσεων συνδέονται με το τι θεσμοθετεί και τι κατευθυντήριες οδηγίες δίνει το Κεντρικό Υπουργείο». Επισήμανε επίσης ότι για να μπορέσει να επιλεγεί και να λειτουργήσει επιτυχώς ένα πρόγραμμα όπως είναι το «Πληρώνω όσο Πετάω»: «χρειάζεται ένα βασικό κομμάτι που είναι η πηγή χρηματοδότησης που θα χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που θα λειτουργήσει αυτά τα συστήματα και είναι σε έλλειψη για τους Δήμους και τους ΦοΔΣΑ». Ο κ. Σημανδηράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της δημιουργίας ενός «οδικού χάρτη», για τους Δήμους που θα αφορά την ανθρωπογεωγραφία και την οικονομία των Δήμων.

Με τη σειρά του ο κ. Πατεράκης, συντονιστής του πάνελ έθεσε ερωτήσεις, σχετικά με το νέο σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», αναφέροντας ότι: «είναι ένα καίριο ζήτημα το οποίο συζητάμε πολλά χρόνια και έρχεται να αλλάξει την κουλτούρα των πολιτών σε σχέση με το πως θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, καθώς πλέον σύμφωνα με το εν λόγω σύστημα, οι παραγωγοί αποβλήτων θα χρεώνονται με βάση την πραγματική ποσότητα των παραγόμενων από αυτούς αποβλήτων και όχι με βάση τα τετραγωνικά».

Η συζήτηση για την Πράσινη Μετάβαση τείνει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, με ρεαλιστικούς όρους προκειμένου να αρθούν κάθε είδους εμπόδια και να προκύψει το συντομότερο δυνατόν, το μέγιστο κοινό όφελος.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και την εκδοτική εταιρεία Water & Waste, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Δήμου Ηρακλείου, του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ημερίδα, Η Κρήτη, Πράσινης Μετάβασης, ΕΛΜΕΠΑ,imerida, i kriti, prasinis metavasis, elmepa