61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια - Στο επίκεντρο οι διατλαντικές σχέσεις και η Ουκρανία

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και στην σκιά της χθεσινής επίθεσης με αυτοκίνητο εναντίον διαδηλωτών, πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή η φετινή, 61η, Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC). Στην βαυαρική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί

Εξωτερικών και 'Αμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Δεν θα παρευρεθούν Ρώσοι αξιωματούχοι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου διότι η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην εκδήλωση αυτή, δήλωσε σήμερα την εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η φύση της διάσκεψης αυτής έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών και από εκδήλωση για την ασφάλεια έχει γίνει μια εκδήλωση που στηρίζει το «καθεστώς του Κιέβου» και μια εκδήλωση που, σύμφωνα με την ίδια, αφορά την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας οι οποίες είναι ολέθριες για την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Διάσκεψη αρχίζει νωρίς το απόγευμα με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά λίγο αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει την θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και την σχέση τους με τους εταίρους τους. Στην φετινή Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μιλήσει για συνάντηση απόψε «υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθούν επίσης ο υποψήφιος για την καγκελαρία Φρίντριχ Μερτς (CDU) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκτιμώντας, σύμφωνα με το Politico, ότι θα χάσει τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.

Αν και η χθεσινή επίθεση του 24χρονου Αφγανού Φαρχάντ Ν. με αυτοκίνητο εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους διαδηλωτών δεν θεωρείται ότι συνδέεται με την διεξαγωγή της Διάσκεψης, είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατραπούν τα σχέδια για μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της MSC, του ΝΑΤΟ και πολλών από τους συμμετέχοντες. Μέχρι χθες είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο 40 συγκεντρώσεις, αριθμός-ρεκόρ για την διοργάνωση. Περίπου 5.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την Διάσκεψη, με την συνδρομή δυνάμεων από άλλα κρατίδια, αλλά και από την γειτονική Αυστρία.

Keywords
Αναζητήσεις
61i-diaskepsi-tou-monachou-gia-tin-asfaleia---sto-epikentro-oi-diatlantikes-scheseis-kai-i-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα