70.000 συνταξιούχοι ζητούν επιστροφή του φόρου των αναδρομικών τους

Αφορά περίπου 70.000 συνταξιούχους. 

Νέα επιστολή των συνταξιούχων (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων-ΕΝΔΙΣΥ) εστάλη στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας άμεσα να συναντηθεί μαζί του για να επιλυθεί το θέμα της επιστροφής ποσού άνω των 78 εκατ. ευρώ σε 70.000 συνταξιούχους, λόγω ακύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπέρογκης φορολόγησης των αναδρομικών τους. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει αποφανθεί επί του θέματος οριστικά και τελεσίδικα προ δεκαημέρου, εντούτοις δεν έχει υπάρξει η επίσημη ενέργεια από το οικονομικό επιτελείο για να καλυφθεί η συγκεκριμένη διαφορά.

Οι συνταξιούχοι είχαν στείλει την πρώτη επιστολή στις 11 Μαΐου.

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει προς τον κ. Σταϊκούρα ότι δεν θα αφήσει εκτεθειμένους και αβοήθητους τους 70.000 συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. «Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και περιμένει την λύση του το συντομότερο», επισημαίνεται.

Να σημειωθεί ότι συνταξιούχοι κλήθηκαν από την Εφορία να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά, ως πρόσθετη φορολόγηση, εξαιτίας των αναδρομικών που εισέπραξαν κατά την απονομή της σύνταξής τους! Σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά που έπρεπε να καταβληθούν, μαζί με τα πρόστιμα που προστέθηκαν, ξεπερνούσαν τις 6.000 ευρώ. Υπήρξαν συνταξιούχοι, που κατέβαλλαν τα ποσά που τους χρεώθηκαν εφάπαξ, ενώ άλλοι υπάχθηκαν σε ρύθμιση, αδυνατώντας να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις της εφορίας. Μετά όμως από πολύχρονο δικαστικό αγώνα του ΕΝΔΙΣΥ, το ΣτΕ δικαίωσε τους συνταξιούχους, ακυρώνοντας την υπέρογκη φορολόγησή τους. Έτσι, τώρα το οικονομικό επιτελείο οφείλει να ακυρώσει με τη σειρά του το φόρο και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ενώ σε όποιες περιπτώσεις έχουν εισπραχθεί ποσά, άπαξ ή σε δόσεις, οφείλει να τα επιστρέψει πίσω στους δικαιούχους. Μάλιστα, οι επιστροφές αυτές πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το ΣτΕ, μαζί με το νόμιμο τόκο, που ανέρχεται σε 6% το έτος.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΕΠΙΣΤΟΛΗΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΦΟΡΟΣΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα