Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ποιοι είναι οι επτά τομείς του Δημοσίου που γίνονται «έξυπνοι» με χρήση AI

Η εξέλιξη της ΑΙ αναμένεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά στο μέλλον τους τομείς governance &policy making, της λειτουργίας του κράτους και της παροχής δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις (public services).

Να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στον δημόσιο τομέα στοχεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κυρίως σε επτά τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη.

Σύμφωνα με προκήρυξη του έργου (που αναμένεται να ξεπεράσει σε προϋπολογισμό τα 47,3 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτεί το υπουργείο), στους βασικούς

τομείς της δημόσιας διοίκησης, για τους οποίους μπορεί να ζητηθεί η υλοποίηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, περιλαμβάνονται:

-Έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση.
-Παροχή υπηρεσιών Υγείας.
-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο.
-Διαχείριση των οικονομικών του κράτους.
-Κοινωνική πολιτική.
-Μεταφορές και επικοινωνίες.
-Πολιτική προστασία και εσωτερική ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη της συμφωνίας-πλαίσιο η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αναμένεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά στο μέλλον τους τομείς της διακυβέρνησης (governance & policy making), της λειτουργίας του κράτους (internal operations) και της παροχής δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις (public services).

Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν σήμερα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι ήδη ορατές σημαντικές ευκαιρίες από την αξιοποίησή της, αλλά και αρκετοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αδυναμία κατανόησης και αποτελεσματικής διαχείρισης/ρύθμισης μίας τόσο νέας και ραγδαία εξελισσόμενης τεχνολογίας.

«Ενώ ο ιδιωτικός τομέας κάνει άλματα προσπαθώντας να κατανοήσει, προσαρμοστεί και τελικά παρακολουθήσει τη διαρκή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, στο δημόσιο τομέα εμφανίζονται σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα το ασαφές κανονιστικό πλαίσιο και η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών.

Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα όμως, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες περιπτώσεις σε διάφορες θεματικές περιοχές της δημόσιας διοίκησης, όπου η στοχευμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να παράγει αξία.

Είναι σημαντικό λοιπόν, ο δημόσιος τομέας να εξετάσει από μία πρακτική σκοπιά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, να διερευνήσει την προστιθέμενη αξία που αυτή θα μπορούσε να προσδώσει σε συγκεκριμένες περιοχές της λειτουργίας του κράτους, να κάνει προσεκτικά βήματα υιοθετώντας και δοκιμάζοντας συγκεκριμένες λύσεις βασισμένες σε ΑΙ και να αυξήσει σταδιακά την ωριμότητα και ετοιμότητά του για μία πιο διευρυμένη χρήση της στο μέλλον, ακολουθώντας ορθές πρακτικές και θέτοντας συγκεκριμένα όρια στη χρήση της» τονίζεται στην προκήρυξη.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτίθεται να προμηθευτεί για τους φορείς του δημοσίου τομέα, υπηρεσίες ανάλυσης, σχεδιασμού και υλοποίησης εφαρμογών και λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες ΑΙ.

Οι υπηρεσίες στοχεύουν στη βελτίωση συγκεκριμένων λειτουργιών του δημόσιου τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στις περιπτώσεις εκείνες όπου η χρήση τεχνολογίας ΑΙ προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι πιο παραδοσιακών προσεγγίσεων και τεχνικών.

Το αντικείμενο του έργου συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σχεδιασμού και υλοποίησης λύσεων:

-που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης,
-για να ψηφιοποιήσουν, αυτοματοποιήσουν ή να παράσχουν αναβαθμισμένη λειτουργικότητα / βελτιωμένη εμπειρία σε λειτουργίες, διαδικασίες ή συναλλαγές της δημόσιας διοίκησης,
-οι οποίες μπορεί να εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο του έργου οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν κατά περίπτωση τα εξής:

-προκαταρκτικές δραστηριότητες για τον εντοπισμό, προσδιορισμό και επιλογή λύσεων προς υλοποίηση,
-δραστηριότητες ανάλυσης και σχεδιασμού λύσεων τεχνητής νοημοσύνης,
-υπηρεσίες για την υλοποίηση της λύσης τεχνητής νοημοσύνης,
-υπηρεσίες για την υποστήριξη της λύσης τεχνητής νοημοσύνης, μετά τη θέση της σε παραγωγική λειτουργία,
-υπηρεσίες για την νομική υποστήριξη των φορέων λειτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα