36ος Μαραθώνιος Αθήνας: Γιορτή με 55.000 δρομείς

36ος Μαραθώνιος Αθήνας: Γιορτή με 55.000 δρομείς12.11.2018Ρεπορτάζ

Ανθρωποι κάθε ηλικίας από 105 χώρες πήραν μέρος χθες στην αυθεντική διαδρομή του Φειδιππίδη

Σε μια μεγάλη γιορτή για την πόλη και τους κατοίκους της μετατράπηκε ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή-ρεκόρ 55.000 δρομέων από 105 χώρες του κόσμου. Εκτός από τους δρομείς που έλαβαν μέρος στην αυθεντική διαδρομή του Φειδιππίδη και

τίμησαν αξίες του δρομικού κινήματος, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας στήθηκαν υπομονετικά κατά μήκος της διαδρομής, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε όσους έτρεχαν.

Πρώτος την κορδέλα του τερματισμού έκοψε ο Κενυάτης Μπρίμιμ Μισόι, που έφτασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο καλύπτοντας την απόσταση των 42.195 μέτρων σε 2 ώρες 10 λεπτά και 56 δεύτερα. Μάλιστα, η επίδοσή του άγγιξε το ρεκόρ διαδρομής, το οποίο κρατά από το 2014 ο Φέλιξ Κάντι, ο οποίος είχε καλύψει την απόσταση σε 2:10.37. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Κενυάτισσα Σέλμιθ Μουριούκι με επίδοση 2:36.46 και δεύτερη ήρθε η συμπατριώτισσά της Ρέμπι Τσερόνο με 2:38.54. Ο πρώτος Ελληνας που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού είναι ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, ο οποίος τερμάτισε έβδομος στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπό τις επευφημίες του κόσμου με χρόνο 2:21.55, καταρρίπτοντας το περσινό 2:27.21 και κάνοντας την ένατη καλύτερη επίδοση για Ελληνες αθλητές.

Συγκίνηση

Ο Χριστόφορος Μερούσης, σταθερή αξία στο αγώνισμα, κατάφερε και φέτος να είναι πρωταγωνιστής, και με 2:23.43 να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Ατομικό ρεκόρ πέτυχε και ο τρίτος της κατάταξης Παναγιώτης Καραΐσκος, ο οποίος τερμάτισε σε 2:23.53 και πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ, αφού βελτίωσε το 2:25.37 του Βερολίνου. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την παράσταση έκλεψαν οι δρομείς που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο με το αναπηρικό αμαξίδιό τους, σκορπώντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους, οι οποίοι τους αντάμειψαν με το πιο ζεστό χειροκρότημά τους.

Την ίδια ώρα, αρκετοί ήταν και οι γονείς που, μη μπορώντας να αποχωριστούν το παιδί τους, έτρεξαν δεκάδες χιλιόμετρα μαζί με το καροτσάκι, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που επέλεξαν να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο με τον τετράποδο φίλο τους.

Τέλος, από μια τόσο μεγάλη διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παράξενες εμφανίσεις, όπως εκείνη ενός άνδρα που έτρεχε κρατώντας ένα σουβλάκι και ενός άλλου που περιφερόταν μεταξύ των δρομέων έχοντας στο χέρι του μια γκλίτσα, ενώ πάνω του κρέμονταν κουδούνια από ζώα και από τον λαιμό του στεφάνι από ελιά. Τα βλέμματα όλων κέντρισε αναμφισβήτητα και ο ξυπόλυτος μονομάχος, ο οποίος τελικά δεν ήταν μόνο ένας, αφού τουλάχιστον ένας δεύτερος έκανε την απόσταση φορώντας χλαμύδα.

----

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τους πυρόπληκτους κατοίκους του Ματιού

«Δίνουμε τον δικό μας Μαραθώνιο και θα κερδίσουμε». Με αυτή τη συγκλονιστική φράση, γραμμένη σε πανό τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, θέλησαν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι του Ματιού να περάσουν το δικό τους μήνυμα σε ένα σημείο της διαδρομής του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, για τον «γολγοθά» που ανεβαίνουν όλο αυτό το διάστημα μετά τη φονική πυρκαγιά, που κόστισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.

Οι πυρόπληκτοι φορούσαν μαύρα ρούχα με μια μεγάλη κόκκινη καρδιά, μαύρα καπέλα και μάσκες. Συμβολικά, κρατούσαν στα χέρια τους και ένα κλαδί ελιάς... Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πήρε νέα προθεσμία από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, χθες θέλησε να... αφιερώσει τη φετινή διοργάνωση και στη μνήμη των νεκρών από τη φωτιά. «Φέτος, ο Μαραθώνιος είναι πολύ ιδιαίτερος για εμάς, ύστερα από αυτή την τραγωδία που είχαμε με τις φωτιές στο Μάτι» τόνισε ο κ. Ψινάκης, απευθυνόμενος στους αθλητές που συμμετείχαν στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, λίγο πριν από την εκκίνηση του αγώνα. «Θα σας παρακαλούσα, επειδή το αφιερώνουμε στη μνήμη των 99 νεκρών, να κάνουμε ένα λεπτό σιγή στη μνήμη τους» πρόσθεσε.

----

Η 13χρονη Γλυκερία, που έλαμψε και πάλι

Ευχάριστες εκπλήξεις έκρυβε η διοργάνωση του χθεσινού Μαραθωνίου, με τις εντυπώσεις να κλέβει, μεταξύ άλλων, η 13χρονη Γλυκερία Σκάρκου, που τερμάτισε πέμπτη στα 10 χιλιόμετρα, παρότι ήταν η πρώτη φορά που έτρεχε τη συγκεκριμένη απόσταση και είχε να ανταγωνιστεί πολύ πιο έμπειρους δρομείς.

Οπως δήλωσε η ανήλικη, ο αγώνας ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, που με μεγάλη χαρά θα επαναλάμβανε: «Ηταν πιο εύκολο από ό,τι περίμενα. Υπήρχε κόσμος στη διαδρομή που μας εμψύχωνε και ήταν ένας ωραίος αγώνας». Οταν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να συμμετάσχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων, απάντησε πως θα το ήθελε πολύ, αλλά λόγω της ηλικίας της δεν μπορεί να συμμετάσχει. «Οταν μεγαλώσω το θέλω πάρα πολύ» σημείωσε και απάντησε με έμφαση «Εννοείται!» όταν τη ρώτησαν αν θέλει να γίνει μαραθωνοδρόμος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η 13χρονη μαθήτρια της α΄ γυμνασίου είχε τερματίσει τρίτη στα 5 χιλιόμετρα στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα