«Αγαπώ τις νεράιδες, αλλά μισώ τη “Σταχτοπούτα” του Disney»

«Αγαπώ τις νεράιδες, αλλά μισώ τη “Σταχτοπούτα” του Disney»19.12.2018Τέχνες

Ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο φέρνει στο Μέγαρο μια εκδοχή χωρίς... κολοκύθες

Ρεπορτάζ
Γιώτα Βαζούρα

Η «Σταχτοπούτα» στη δική του παραγωγή είναι ξυπόλυτη. Ούτε μαγικά γοβάκια ούτε πουέντ ούτε κολοκύθες που μεταμορφώνονται σε άμαξες. Παρ' όλα αυτά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων του Μόντε Κάρλο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό υποστηρίζει με όλη του τη θέρμη ότι αγαπάει τα παραμύθια, ακόμη κι αν η εκδοχή που θα μας παρουσιάσει είναι -αν μη τι άλλο- κάπως αποδομημένη.

Ο

διάσημος χορογράφος και η φημισμένη ομάδα χορού του θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 21 Δεκεμβρίου την παράσταση μπαλέτου «Σταχτοπούτα», ένα μοναδικό χορευτικό θέαμα, το οποίο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν στηρίζεται στα κλασικά ανεκδοτολογικά στοιχεία.

«Στην εν λόγω “Σταχτοπούτα” δεν υπάρχει τίποτα από όσα έχετε συνηθίσει» τόνισε χθες ο κ. Μαγιό στους δημοσιογράφους. «Αποφάσισα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο έργο, γιατί μου αρέσει η εξαίσια μουσική του Προκόφιεφ, πιστεύω στα παραμύθια και στις νεράιδες, ενώ αντιπαθώ ιδιαίτερα την εκδοχή που παρουσίασε ο Disney για τη Σταχτοπούτα» επισήμανε για την παράστασή του, διευκρινίζοντας πως τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια είναι ιδιαίτερα λιτά.

Η εν λόγω χορογραφία δημιουργήθηκε το 1999 με το σκεπτικό της διαχρονικότητας και αποτελεί μια παράσταση στην οποία καθένας μπορεί ταυτόχρονα να γελάσει αλλά και να κλάψει. Το έργο αρχίζει δείχνοντας την αγάπη των γονιών της στη Σταχτοπούτα, πριν εκείνοι πεθάνουν. «Εκεί καταλαβαίνει σιγά σιγά ο θεατής πως η νεράιδα θα είναι η μητέρα της που έχει φύγει από τη ζωή» τόνισε ο κ. Μαγιό, σχολιάζοντας ακόμη πως ο θίασός του απαρτίζεται από σχεδόν 50 χορευτές από 22 διαφορετικές εθνικότητες.

«Δυστυχώς, έως σήμερα δεν είχε τύχει να περάσει ούτε ένας Ελληνας χορευτής από τις οντισιόν των μπαλέτων του Μόντε Κάρλο. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό! Ισως δεν σας αρέσει το Μόντε Κάρλο» είπε χαριτολογώντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής και συνέχισε:
«Ξέρετε, η χορογραφία δεν είναι τόσο σημαντική για τις δουλειές μου. Η μετάδοση των συναισθημάτων στους θεατές μετράει περισσότερο για μένα. Θέλω να μπορούν οι χορευτές να εκφράζουν την αλήθεια τους με το σώμα τους. Βέβαια, αν με ακούσουν τώρα οι χορευτές μου, θα γελάνε, διότι είμαι πάρα πολύ αυστηρός. Ενας χορογράφος δεν είναι τίποτα χωρίς τους χορευτές του. Θα μπορούσα να ευχηθώ να είμαι συγγραφέας ή ζωγράφος για να μπορώ να μεταφέρω μόνος μου τις ιδέες μου. Ωστόσο, ως χορογράφος αυτό το κάνω μέσα από τα σώματα των χορευτών μου. Γι' αυτό και θεωρώ ότι έχω το ομορφότερο επάγγελμα του κόσμου».

Η «Σταχτοπούτα» του Ζαν-Κριστόφ Μαγιό προσπαθεί να απομυθοποιήσει την κλασική ιστορία της χωριατοπούλας που παντρεύεται τον πρίγκιπα, επιστρατεύοντας μια αφαιρετική και συμβολική προσέγγιση. «Εκείνο το στοιχείο που αγαπάω στην ομάδα μου είναι πως μεταξύ των μελών της υπάρχει μεγάλη φιλία» σχολίασε ο κ. Μαγιό. «Συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, ενώ και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Γι' αυτό δουλεύω με χαρά και ευχαρίστηση μαζί τους».

Info: Η «Σταχτοπούτα» από τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 Δεκεμβρίου. Η παράσταση θα παίζεται έως και τις 29 Δεκεμβρίου.

Παράδοση 109 ετών!

Ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό συνεργάζεται με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο από το 1993, αρχικά ως καλλιτεχνικός σύμβουλος και μετέπειτα ως επικεφαλής. Να θυμίσουμε πως τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο δημιουργήθηκαν το 1909 από τον Σεργκέι Ντιαγκίλεφ και αμέσως συνεργάστηκαν με τους σημαντικότερους σολίστες της εποχής, όπως ο Νιζίνσκι και η Αννα Πάβλοβα. Στη συνέχεια, χάρη στην υψηλή προστασία της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό, η ομάδα καταξιώθηκε παγκοσμίως, ενώ σήμερα, υπό την προεδρία της πριγκίπισσας Καρολίνας του Ανόβερου και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα