Ανακωχή για εξετάσεις υγείας

Ανακωχή για εξετάσεις υγείας 14.06.2019Υγεία

Τέλος στην ταλαιπωρία ασφαλισμένων μετά τη συμφωνία (ελέω... εκλογών) του Ξανθού, με τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Τέλος η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, μετά την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων από τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι ασθενείς θα πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή του 15% για τις εξετάσεις που θα κάνουν στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ η απόφαση αυτή αποτρέπει και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί

το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όπου οι εξετάσεις είναι δωρεάν. 

Η διάθεση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να βρεθεί μια ρεαλιστική και ειλικρινής λύση κατά την προεκλογική περίοδο φάνηκε από χθες το μεσημέρι μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη και τα μέλη του συντονιστικού των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανακεφαλαίωσε την πρότασή του για «μια ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία», όπως επισήμανε εξερχόμενος από τη συνάντηση. Η άλλη πλευρά αποχώρησε προκειμένου να συνεδριάσει στα γραφεία του ΙΣΑ και λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε χθες «παράνομη και εκβιαστική» την απόφαση του ΙΣΑ να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με το 85% του κόστους των εξετάσεων και επανέλαβε ότι «δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ και θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα». Μάλιστα εξέφρασε την απορία «γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν».

Τρία μέτρα

Ενδεικτικά η πρόταση του κ. Ξανθού στους επαγγελματίες του κλάδου περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

• Προσαύξηση κατά 30.000.000 ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2018, προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

• Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000-5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από την υποχρεωτική επιστροφή (clawback). Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

• Επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ως το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα