Αποκάλυψη! Φωτογραφική διάταξη για την επιλογή του Ευρωπαίου εισαγγελέα

Αποκάλυψη! Φωτογραφική διάταξη για την επιλογή του Ευρωπαίου εισαγγελέα18.02.2019Παρασκήνιο

Η επιλογή του δικαστικού λειτουργού θα βασίζεται στη διεθνή εμπειρία του (!), κάτι εξαιρετικά δύσκολο για τη χώρα μας

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Aναδείξαμε από το περασμένο Σάββατο το θέμα της επιλογής του Ελληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αποτελεί το νέο μοντέλο Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτόν τον μηχανισμό η Ελλάδα

θα διαθέτει τον δικό της Ευρωπαίο εισαγγελικό λειτουργό. Το σχετικό σχέδιο νόμου συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στις επιτροπές της Βουλής και, όπως αποκαλύψαμε, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται γεννά πολλά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, στις επιτροπές, ο πρόεδρος των εισαγγελέων Ελλάδας Ελευθέριος Μιχαηλίδης αποκάλυψε πως η σχετική διάταξη για την επιλογή του Ελληνα εισαγγελέα αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά το εισαγγελικό σώμα. Διαφωνίες εξέφρασε και ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατυπώνοντας τη θέση πως ο αποκλεισμός των Ελλήνων δικαστών από τη διάταξη είναι αντίθετος με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Μιχαηλίδη και με τον Χαράλαμπο Σεβαστίδη, εκπρόσωπο Τύπου της Ενωσης Δικαστών. Κι ενώ ο κ. Μιχαηλίδης στη Βουλή μίλησε για φωτογραφική διάταξη -με πολλή διακριτικότητα- στην επικοινωνία που είχε μαζί μας έκανε ένα βήμα πίσω. «Φαίνεται να αναφέρεται σε κάποια άτομα συγκεκριμένα, αλλά δεν είναι έτσι. Ο άνθρωπος που θα επιλεγεί πρέπει να έχει διεθνή δικαστική εμπειρία κι εμείς δεν έχουμε πολλούς εισαγγελείς με τέτοια εμπειρία» μας είπε.

Ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, όμως, διατύπωσε ακριβώς την ίδια θέση από τη μεριά της Ενωσης Δικαστών. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Οι εντεταλμένοι εισαγγελείς που θα πρέπει να ασκούν διώξεις, τα χαρακτηριστικά των οποίων ταιριάζουν στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων. Οπότε καλώς προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι μπορεί να είναι μόνο εισαγγελικοί λειτουργοί. Ο γενικός Ευρωπαίος εισαγγελέας, όμως, που θα είναι ένας από κάθε κράτος-μέλος δεν έχει μόνο εισαγγελικά καθήκοντα. Εξάλλου, και ο ευρωπαϊκός κανονισμός κάνει ρητή αναφορά σε δικαστές - εισαγγελείς. Επομένως, εάν ένας δικαστής, όταν κριθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, υποβάλει αίτηση, τότε το Συμβούλιο θα πρέπει να ακολουθήσει τον κανονισμό» μας είπε ο κ. Σεβαστίδης.

Γιατί όχι άνω των 55;

Επικοινωνήσαμε και με άλλους εισαγγελείς, οι οποίοι δήλωσαν εξοργισμένοι. Οπως μας ανέφεραν, η διάταξη φαίνεται φωτογραφική για τους εξής λόγους: Στο άρθρο 18, παράγραφος 1α, αναφέρεται πως οι υποψήφιοι πρέπει «να κατέχουν τον βαθμό τουλάχιστον του εισαγγελέα Πρωτοδικών έως και του εισαγγελέα Εφετών. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη στον βαθμό αυτό». Η αλήθεια είναι πως, εάν ήθελαν κάποιον με εμπειρία, θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν μόνο εισαγγελείς Εφετών. Με αυτόν τον τρόπο μοιάζει σαν να αναζητούν έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών που να έχει προϋπηρεσία 5 έτη.

Επίσης, στην παράγραφο 1β αναφέρεται πως οι υποψήφιοι πρέπει «να υπολείπονται το λιγότερο δέκα (10) έτη υπηρέτησης στην εισαγγελική Αρχή έως την αποχώρησή τους». Γιατί, άραγε, για μία θέση, στην οποία η θητεία διαρκεί τρία χρόνια και υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία, να πρέπει όσοι θα επιλεγούν να μην είναι πάνω από 55 ετών;

Τέλος, στην παράγραφο 2δ αναφέρεται πως πρέπει να «διαθέτουν τη σχετική πρακτική πείρα στο εθνικό νομικό σύστημα, στις έρευνες στον χρηματοοικονομικό τομέα, στη διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις. Υπηρεσία σχετιζόμενη με διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις θεωρείται η προϋπηρεσία στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε όργανα, σε οργανισμούς, μονάδες και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (EUROJUST), του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού». Στην Ελλάδα οι εισαγγελείς, ειδικά με αυτά τα προσόντα, είναι μόλις οκτώ. Εάν βγάλουμε και τρεις που απορρίπτονται λόγω του ορίου ηλικίας, τότε απομένουν μόνο πέντε από ένα σύνολο 3.000-4.000, εισαγγελέων και δικαστών. Η «δημοκρατία» γνωρίζει τα ονόματα, όμως, σεβόμενη τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, δεν θα κάνει σε αυτό το στάδιο την αποκάλυψη.

Πολλοί στον εισαγγελικό κλάδο αναφέρουν πως κάποιοι συνάδελφοί τους θέλουν απλά να συνεχιστεί το καθεστώς καλής διαβίωσης που έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους, ενώ οι ίδιοι έχουν γονατίσει από τη δουλειά. Μην ξεχνάμε πως σε αυτές τις θέσεις και ο μισθός είναι διπλός και ο όγκος της δουλειάς μικρότερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα