Φάλτσα από τον Φίλη για τη γλώσσα των Σκοπίων

Φάλτσα από τον Φίλη για τη γλώσσα των Σκοπίων06.02.2018Πρόσωπα

Τι ισχυρίστηκε (προκλητικά) ο πρ. υπουργός και προκάλεσε την αντίδραση του Αδωνη Γεωργιάδη

Την ώρα που οι συζητήσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης με προκλητική δημόσια παρέμβασή του υποστηρίζει την ύπαρξη «σλαβομακεδονικής γλώσσας», προτάσσοντας επί της ουσίας ακόμα ένα εμπόδιο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. «Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα

προβλήματα; Σλαβική - μακεδονική γλώσσα υπάρχει.

Απάντηση

Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, στον οποίο απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Είναι δυνατόν την ώρα της διαπραγμάτευσης να δίνει ο κ. Φίλης επιχειρήματα στη σκοπιανή πλευρά κατά των θέσεων που, υποτίθεται, έχει η ελληνική κυβέρνηση;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Δεν υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγαρική διάλεκτος. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό τον χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Πάντως, τόσο ο κ. Φίλης όσο και ακόμη ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δείχνουν να υπολογίζουν το μέγα πλήθος του προχθεσινού συλλαλητηρίου.

«Οταν συμμετέχουν πολλοί σε ένα συλλαλητήριο, πρέπει να το λαμβάνει κανείς υπ' όψιν του» τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου σημείωσε ότι το συλλαλητήριο είναι «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» για την κυβέρνηση και τη χώρα. «Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας το μήνυμα του κόσμου» ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμπανάκι από τους «53+» για το συλλαλητήριο

Η εσωκομματική τάση «53+» του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης εξαιτίας του Σκοπιανού και συγκρίνουν την τωρινή συγκυρία με την πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. Σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους commanlity δεν αποκλείουν να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση για τη Μακεδονία, ενώ θεωρούν δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολιτικό κόστος. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν τόσο εύκολα από τις συγκεντρώσεις, όμως μπορεί και να ταρακουνηθούν.

Το δεδομένο πολιτικό κόστος που θα πληρώσει η παρούσα κυβέρνηση, αν λύσει το ονοματολογικό, είναι διαδικασία καθημερινού αναστοχασμού που προκύπτει εύλογα και ενδεχομένως να καθορίσει και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η πανηλίθια εθνική στάση Σαμαρά το 1992 κατάφερε κάτι παρόμοιο». Οι «53+» σε άλλο σημείο «αδειάζουν» το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσους στο κόμμα και στην κυβέρνηση υποτιμούν το μέγεθος του συλλαλητηρίου, ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά τους ότι «η συγκέντρωση ήταν μεγάλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα