Η διαδικασία έπειτα από το νέο αίτημα της Αγκυρας

Η διαδικασία έπειτα από το νέο αίτημα της Αγκυρας25.01.2018Παρασκήνιο

Επικαλούνται τώρα καινούργια στοιχεία για την έκδοση των οκτώ Τούρκων

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Τα νέα στοιχεία που επικαλείται η Aγκυρα, ζητώντας εκ νέου την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα, καλούνται να αξιολογήσουν οι ελληνικές Αρχές.

Οι Τούρκοι επιμένουν στην έκδοση των αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, παρότι από την ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαριστεί ότι η απόφαση του Αρείου

Πάγου, με την οποία έχει πει «όχι» σε ανάλογο αίτημα, είναι αμετάκλητη.
Οι τουρκικές Αρχές επέλεξαν να επανέλθουν με νέο αίτημα, στο οποίο φέρεται ότι επικαλούνται καινούργια στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους ότι οι αξιωματικοί είχαν ενεργό δράση στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο κενό

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το νέο αίτημα των Τούρκων θα πέσει και πάλι στο κενό, με δεδομένο ότι ο Αρειος Πάγος, με την απόφασή του, δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά έκρινε ότι δεν μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή τους στη γείτονα λόγω φόβων ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, ενώ υπάρχει κίνδυνος βασανισμού τους.

Αυτά τα δεδομένα, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχουν αλλάξει, άρα οι πιθανότητες να λάβουν οι τουρκικές Αρχές θετική απάντηση είναι λίγες. Πλέον η σκυτάλη της υπόθεσης περνά και πάλι στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, με το νέο αίτημα να εξετάζεται από το Συμβούλιο Εφετών.
Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο φαίνεται ότι θα έχει και πάλι ο Αρειος Πάγος, όπου αναμένεται να καταλήξει η υπόθεση ανεξαρτήτως της κρίσης του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ότι το νέο αίτημα των Τούρκων θα αποτελέσει το «κλειδί» για να παραταθεί η κράτηση των αξιωματικών, η οποία έληγε άμεσα.

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει οι αξιωματικοί, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου θα εξεταστεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου η αίτηση ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά της απόφασης της επιτροπής που είπε «ναι» στο σχετικό αίτημα του ενός αξιωματικού.

Απειλές (πάλι) από τον Γιλντιρίμ για τα Ιμια

Προκαλεί και απειλεί πάλι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Επανέφερε το θέμα των «γκρίζων ζωνών» στα Ιμια, με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο του Ιανουαρίου του 1996, και τόνισε την πολεμική ετοιμότητα της χώρας του σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι επιθετικός γείτονας, που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Νταβός.

Οπως μετέδωσε η «Haberturk», στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό του Νίγηρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε την Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν συμβαδίζουν με την καλή γειτονία η μεταφορά της κρίσης των Ιμίων του 1996 στο σήμερα και οι σχετικές ενέργειες», εννοώντας προφανώς τη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο και στην περιοχή για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Απευθυνόμενος στην Ελλάδα, ο Μπ. Γιλντιρίμ τόνισε ότι «δεν είναι σωστό να επιχειρούν οι γείτονές μας να έχουν τη φιλοδοξία του ψαρέματος σε θολωμένα νερά, τη στιγμή που εμείς είμαστε απασχολημένοι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και έσπευσε να προσθέσει σε απειλητικό τόνο: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε με θετικό τρόπο μια τέτοια προσπάθεια. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι παρόμοιο, ως Τουρκία, έχουμε πάντα στη διάθεσή μας προφυλάξεις. Κανείς να μην ανησυχεί».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Νταβός και απαντώντας σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό, τόνισε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», για να προσθέσει: «Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να είναι επίσης επιθετικοί αν ζουν στο Λουξεμβούργο ή στην Ολλανδία, γιατί οι γείτονές τους είναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, και όχι η Τουρκία. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς».
Ανδρέας Κούτρας

Keywords
Τυχαία Θέματα