Ιστορική στροφή των «Times»! «Να επιστραφούν τα Μάρμαρα»

Η εφημερίδα που επί 50 χρόνια στήριζε την επίσημη βρετανική θέση υποστηρίζει πως πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και παράλληλα μια ιστορική στροφή στη ρητορική τους έκαναν οι «Times» του Λονδίνου, που επί 50 χρόνια στήριζαν χωρίς δεύτερη σκέψη την κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Με ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Η άποψη των “Times” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την ελληνική κληρονομιά», το έντυπο

αναφέρει πως αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν.

«Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν» σημειώνουν στο άρθρο τους. «Τα Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και στην εντύπωση της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι για περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. «Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των “Times”, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν» τονίζεται, στον απόηχο σχεδόν των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας να επιστρέψει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Αρτεμης, το οποίο λήφθηκε από την ελεγχόμενη από τους Οθωμανούς Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα πουλήθηκε στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα. Η συμφωνία είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα. «Η πρόταση έφτασε κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμεινε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να διαθέσει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Ελλάδα σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από την οθωμανική κατάκτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορική, Times Να, Μάρμαρα,istoriki, Times na, marmara