Κάηκε νωρίς το προδοτικό «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Κάηκε νωρίς το προδοτικό «Μακεδονία του Ιλιντεν»21.05.2018Πρόσωπα

Ατακτη υποχώρηση από τον Τσίπρα, μετά τη γενική κατακραυγή για την επιεικώς ανιστόρητη επιλογή του

Κάηκε» στο... ζέσταμα το «Μακεδονία του Ιλιντεν», μετά τις ισχυρές και καθολικές αντιδράσεις, καθώς και τη γενική κατακραυγή για τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς που εκθέτουν προσωπικά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ταχεία αναδίπλωση.

Προηγουμένως, όμως, ο πρωθυπουργός υπήρξε αδικαιολόγητα υποχωρητικός σε μια προσπάθεια να μην αναλάβει η ελληνική πλευρά την ευθύνη ενός διαπραγματευτικού ναυαγίου.

Ετσι, στην πράξη εμφανίστηκε να συζητά τη συγκεκριμένη ονομασία, που αποτελεί όνειδος για την εθνική αξιοπρέπειά μας, αφού συμπυκνώνει όλους τους σκοπιανούς αλυτρωτισμούς. Ταυτόχρονα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ οξύνθηκαν οι αντιθέσεις με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO, να ανακοινώνει χθες ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Το Σάββατο, και εκ των υστέρων, ο κ. Τσίπρας -μετά την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς- έδειξε να τα... μαζεύει άρον άρον.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά υπονόησε ότι η πρόταση Ζάεφ της ύστατης ώρας δεν γίνεται αποδεκτή και, επισημαίνοντας μπροστά στο κομματικό ακροατήριο ότι αναζητείται σύνθετη ονομασία «με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό», απέρριψε επί της ουσίας το «Ιλιντεν». Ο προσδιορισμός αυτός, άλλωστε, είναι καθαρά ιστορικός και αφορά την εξέγερση του σλαβικού στοιχείου, το 1903, στο Μοναστήρι.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Σκοπιανού ομολόγου του, που αποδέχτηκε το erga omnes και συγχρόνως εμφανίστηκε έτοιμος να «περάσει» το όνομα «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» στο εσωτερικό της χώρας του. «Το Ιλιντεν είναι το λαμπρό μέλλον μας. Αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν” είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία» είπε ο Ζάεφ το Σάββατο, για να καταρρεύσει όμως στη συνέχεια όλο το αφήγημά του, μετά την αρνητική στάση του VMRO «Το VMRO δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζάεφ, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις, οι οποίες ναυαγούν με κύρια ευθύνη της άλλης πλευράς.

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο, προχώρησε σε μια τυπική ανακοίνωση και, αφού καλωσόρισε την αποδοχή του erga omnes από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας για να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό».

Το Σκοπιανό και όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ονομασία θα εξεταστούν σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αναγκαία η ευρεία συναίνεση» λέει ο Παυλόπουλος

Στη διαπίστωση ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι μέγιστες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για εθνική ενότητα στο Σκοπιανό κατέληξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το πρωί του Σαββάτου, στη σκιά της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται πάνω στις δύο βασικές εθνικές γραμμές για μία ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει με νόημα πως, όταν η Ελλάδα έχει ενότητα στα εθνικά, είναι ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

Κρίσιμο στάδιο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ζήτησε να τον δει καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.
«Υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν διαχειριστεί τα εθνικά θέματα» είπε ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» έτσι προς Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής. «Κάθε βήμα είναι κρίσιμο» συνέχισε, τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μία δύσκολη υπόθεση».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του να τον ενημερώσει και σημείωσε: «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, αλλά στα εθνικά απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί με τον τρόπο αυτόν, όταν η Ελλάδα έχει αυτή την ενότητα, είναι ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο».

Λύση «εδώ και τώρα» ζήτησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Πιέζουν οι Αμερικανοί για λύση εδώ και τώρα στο Σκοπιανό και αυτό το νόημα είχε το τηλεφώνημα του Μάικ Πενς (φωτό) στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε με νόημα στον πρωθυπουργό ότι «τελειώνει ο χρόνος», καθώς αρχές Ιουλίου γίνεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία προκειμένου να αποτρέψει τη διείσδυση της Μόσχας στα Βαλκάνια.
Υπό αυτό το πρίσμα κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες οι επαφές που ξεκινά σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντάται στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και αύριο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ Τζον Μπόλτον.

Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή, επίσης στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση για το όνομα των Σκοπίων με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα