Κίνδυνος να χαθούν δεκάδες ακίνητα!

Κίνδυνος να χαθούν δεκάδες ακίνητα!26.08.2018Άρθρα

Λήγει η (14χρονη) προθεσμία για ιδιοκτήτες σε 111 περιοχές που έχουν Κτηματολόγιο

■ Στην κατοχή του Δημοσίου θα περνούν από το τέλος του έτους όσα έχουν δηλωθεί με λάθη ή δεν έχουν δηλωθεί καθόλου

■ Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις έως τις 31 Οκτωβρίου

Η Θέση μας: ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε επίσης:

►Το παρασκήνιο της υποχώρησης για τους μουφτήδες!►Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός διασώστη της ΕΜΑΚ.
«Στο Μάτι μάζεψα με τα χέρια μου 55 σορούς» λέει►Πρώτος στο Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. ο Βενιζέλος►Τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων μέσα από τα πρωτοσέλιδα της «δημοκρατίας»►Θεσσαλονίκη: Ο πόλεμος στον ΟΛΘ μετά την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας►Πώς θα στήσετε δωρεάν (ηλεκτρονικά μέσα σε μία ώρα) την επιχείρησή σας

Στην κατοχή του Eλληνικού Δημοσίου θα περνούν από το τέλος του έτους ακίνητα σε 111 περιοχές της χώρας που δεν έχουν δηλωθεί. Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις και σωτηρία των περιουσιών έως τις 31 Οκτωβρίου

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Στην κατοχή του Δημοσίου θα αρχίσουν να περνούν σταδιακά από το τέλος του έτους ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν πήγαν ποτέ να τα δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα «αγνώστου ιδιοκτήτη», για τα οποία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δεν υποβλήθηκε καμία δήλωση στο Κτηματολόγιο. Το πρόβλημα δημιουργείται σε 111 περιοχές της χώρας, στις οποίες συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων. Μεταξύ των 111 περιοχών είναι η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Ρέντης, η Ελευσίνα και η Νέα Πέραμος.

Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε αυτές τις περιοχές και δεν την έχουν εγγράψει στο Κτηματολόγιο ή την έχουν εγγράψει με σοβαρά λάθη έχουν μία τελευταία ευκαιρία να το κάνουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αγωγή σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα κτηματολογικά βιβλία, προκειμένου να αναγνωριστεί το προσβαλλόμενο δικαίωμα και να γίνει η απαιτούμενη διόρθωση. Για όσους δεν τα δήλωσαν καθόλου είναι μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις διορθώσεις των σφαλμάτων ξεχωρίζει τις περιπτώσεις που απαιτούν αμετάκλητη δικαστική απόφαση από εκείνες που οφείλονται σε πρόδηλο σφάλμα και μπορούν να διορθωθούν διοικητικά, χωρίς δικαστική παρέμβαση, με απόφαση του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου.

Μετά τη λήξη των προθεσμιών οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.
Ειδικότερα, από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί σε μία περιοχή κτηματολογικό γραφείο, κάποιος που δεν πήγε να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης έχει στη διάθεσή του 14 χρόνια (για τα παλαιά προγράμματα του 1999) ή εφτά χρόνια (για τα καινούργια, από το 2005 και μετά) για να το κάνει. Αν παρέλθει και αυτή η προθεσμία, οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές, είναι δικαστικά απρόσβλητες και τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν από κανέναν περιέρχονται στο Δημόσιο. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, των 14 ετών δηλαδή, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο.

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην παροχή οδηγιών για την καταγραφή ακινήτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, καθορίζοντας πότε περνούν στο Δημόσιο όσα ακίνητα δεν δηλώθηκαν. Οπως αναφέρει σε εγκύκλιό του, με την ισχύουσα νομοθεσία περί Εθνικού Κτηματολογίου και συγκεκριμένα ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φαίνονται στα κτηματολογικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογίου ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.

Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται υπέρ του Δημοσίου αμάχητο τεκμήριο. Επίσης ορίζεται ότι «οι πρώτες εγγραφές των οποίων αμφισβητήθηκε με αγωγή η ακρίβεια μέσα στην κατά το άρθρο 6 παρ. 2 προθεσμία οριστικοποιούνται μόλις καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αγωγή. Αν, αντίθετα, η απόφαση που κατέστη αμετάκλητη δέχεται ολικά ή μερικά την αγωγή, διορθώνεται η αρχική εγγραφή σύμφωνα με το διατακτικό της αμετάκλητης απόφασης».

Σε εφαρμογή των ανωτέρω, στις περιοχές αρμοδιότητας των κτηματικών υπηρεσιών που έχει επέλθει οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου θα πρέπει οι υπηρεσίες να έρθουν σε συνεννόηση με τα κατά τόπους αρμόδια κτηματολογικά γραφεία για τη λήψη στοιχείων των ακινήτων προς καταγραφή τους στα οικεία βιβλία του Δημοσίου, ως δημόσια κτήματα, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά.

Από την ανωτέρω καταγραφή εξαιρούνται τα ακίνητα με την ως άνω ένδειξη του «αγνώστου ιδιοκτήτη», για τα οποία, κατόπιν αιτήσεων τρίτων, είχαν νόμιμα και εμπρόθεσμα ασκηθεί αγωγές, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, κατά τις διατάξεις του νόμου 2664/1998 και μέχρι να εκδοθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται η συνεργασία με τα δικαστικά γραφεία και τους ορισθέντες δικηγόρους του Δημοσίου των περιοχών, τα οποία καθίστανται υπεύθυνα για την ενημέρωση μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών και τις περαιτέρω ενέργειες για την εκτέλεση όσων σύμφωνα με το διατακτικό τους κατέστησαν τελεσίδικες υπέρ του Δημοσίου.

Ο τρόπος καταγραφής στα βιβλία και ο ρόλος της Δικαιοσύνης

Τα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία θα μεριμνήσουν για τη σημείωση στα κτηματολογικά βιβλία της έννομης συνέπειας του αμάχητου τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου. Με την περιέλευση των ανωτέρω ακινήτων στο Δημόσιο και την καταγραφή τους στα βιβλία του Δημοσίου, όσοι αξιώνουν εμπράγματο δικαίωμα μόνο ενοχική αξίωση θα έχουν πλέον επί των εν λόγω ακινήτων. Επίσης είναι δυνατή, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η αυτούσια απόδοση στους παραπάνω δικαιούχους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακολουθήσει μεταβίβαση από επαχθή αιτία και εγγραφή αυτής στα κτηματολογικά βιβλία. Οι προϋποθέσεις αυτές ελέγχονται αρμοδίως μόνο από τα δικαστήρια, κατόπιν υποβολής αγωγής με σχετικό περιεχόμενο ενώπιόν τους. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος, θα πρέπει να γνωστοποιήσει όλα τα ΚΑΕΚ που φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» στους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να ελέγξουν και να παραλάβουν για διαχείριση τα ακίνητα αρμοδιότητάς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα