Κόκκινος συναγερμός για τη λεπτοσπείρωση

Έντονη ανησυχία, κυρίως στις περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία, προκαλεί στους υγειονομικούς η αύξηση των κρουσμάτων

Τρομοκρατεί τους υγειονομικούς η αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη χώρα μας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο είδος λοίμωξης βρίσκεται πρώτο πρώτο στη λίστα της ανησυχίας των υγειονομικών Αρχών και ιδιαίτερα του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος μάλιστα τις

τελευταίες εβδομάδες συντονίζει μια τεράστια υγειονομική επιχείρηση μεταξύ του ΕΟΔΥ και του Συντονιστικού Κέντρου στη Λάρισα, όπου μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να μη σκάσει η υγειονομική βόμβα της Θεσσαλίας μετά τις τελευταίες κακοκαιρίες.

Οπως δηλώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, τα μέτωπα είναι πολλά και ο σκοπός της επιχείρησης αυτής είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός των υγειονομικών κινδύνων που προέκυψαν από την πρωτοφανή φονική κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα.

Η Θεσσαλία

Στο «μέτωπο» της Θεσσαλίας, παρότι επικρατούν άσχημες υγειονομικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel», η ηγεσία του ΕΟΔΥ τονίζει ότι η άμεση κινητοποίηση που επέδειξαν οι υγειονομικές Αρχές απέτρεψαν προς το παρόν την εξάπλωση κάποιας επιδημίας.

Μάλιστα, ως προς τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης ο κ. Χατζηχριστοδούλου ενημερώνει ότι υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, αλλά και ευαισθητοποίηση των τοπικών γιατρών μέσω ειδικού διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όπου τους δόθηκε η οδηγία ότι ακόμη και στην υποψία λεπτοσπείρωσης θα πρέπει να χορηγούν έγκαιρα αγωγή στον ασθενή, καθώς η έγκαιρη χορήγηση θεραπείας σώζει κυριολεκτικά ζωές. Παράλληλα, γνωστοποιεί πως από την αρχή της καταγραφής και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ενώ ακόμα 17 είναι υπό διερεύνηση.

Οσον αφορά τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης, ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει ότι προϋπήρχε της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλία, καθώς εντός του 2023 και με αφορμή τις άστατες καιρικές συνθήκες καταγράφηκε διπλασιασμός των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, έχοντας ως επίκεντρο τα Ιόνια Νησιά. Μάλιστα, σημειώνεται ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ εντόπισε 42 καταγεγραμμένα κρούσματα, τη στιγμή που κάθε χρόνο κατά μέσο όρο εντοπίζονται 20-25 κρούσματα.

Θάνατοι στην Κέρκυρα

Μετά τους πρόσφατους θανάτους από λοιμώξεις λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα, με τον τελευταίο να σημειώνεται την περασμένη Παρασκευή, ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη την Τετάρτη στο νησί προκειμένου να ενημερώσει τον πληθυσμό ως προς τα μέτρα προφύλαξης και για να δώσει οδηγίες προς τους γιατρούς της περιοχής. «Η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά διαχρονικά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επίπτωση. Είναι ενδημική η νόσος της λεπτοσπείρωσης σ’ αυτές τις περιοχές. Τα διαστήματα της έξαρσης είναι δύο κάθε φορά: Η άνοιξη αρχικά και μετά ο Σεπτέμβριος, που έχει κρούσματα τα οποία σχετίζονται με τον τρύγο. Κυρίως ευθύνονται οι αγροτικές εργασίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα