Με φόντο τις κάλπες οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών

Με φόντο τις κάλπες οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών26.03.2018Οικονομία

Εξαγγελίες με... άρωμα εκλογών κάνει η κυβέρνηση, εν όψει της κατάρτισης του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, αλλαγές στη διαχείριση των κρατικών και των ευρωπαϊκών κονδυλίων με έμφαση στα έργα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα, καθώς και δράσεις

ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες πηγές, η μείωση φόρων δεν θα εξειδικεύεται στο σχέδιο, με τη δικαιολογία ότι αυτό θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, ενώ οι συζητήσεις με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά μεγέθη θα διεξαχθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ μπορεί να συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2019-2022. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάπτυξης και την αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά, με βάση το πορτογαλικό μοντέλο (δηλαδή, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις).

Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου η κυβέρνηση «ποντάρει» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, που διαθέτουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες. «Χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο με πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής, όπου κάποια προβλήματα θα λύνει ο ιδιωτικός τομέας, μερικά το Δημόσιο και άλλα τα συνεταιριστικά σχήματα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή σε ομιλία στη Λάρισα.

Στην ομιλία αυτή υποστήριξε ακόμη ότι δεν ξέρει πώς προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει να εφαρμοστεί από το 2019 η μείωση αφορολογήτου του 2020. Μάλιστα, επέρριψε στα μέσα ενημέρωσης την ευθύνη για τις σχετικές αναφορές, παραβλέποντας ότι επρόκειτο για πληροφορία από Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα