Νομοσχέδιο - έκτρωμα από Γαβρόγλου

Νομοσχέδιο - έκτρωμα από Γαβρόγλου09.04.2019Ρεπορτάζ

Δόθηκε νύχτα στη δημοσιότητα, γκρεμίζει το αδιάβλητο των πανελλαδικών και κάνει τους υποψηφίους έρμαια του υπ. Παιδείας

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Πλήγμα στο αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων με την υπογραφή του Κώστα Γαβρόγλου! Απόλυτος κυρίαρχος του εξεταστικού

συστήματος καθίσταται ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, με βάση το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις τελικές διατάξεις για το εξεταστικό, με απόφαση του υπουργού Παιδείας θα καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων εισαγωγής με βάση τους γραπτούς βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων και τον βαθμό απολυτηρίου όπου απαιτείται, αλλά και ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος υποβολής του μηχανογραφικού.

Δηλαδή ο εκάστοτε υπουργός μπορεί κατά το δοκούν να αυξομειώνει τη συμμετοχή των βαθμών των πανελλαδικών και του απολυτηρίου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, πλήττοντας καίρια το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ο νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα σε έναν υπουργό Παιδείας να αυξήσει τη συμμετοχή του απολυτηρίου, που θα λαμβάνεται με «τοπικές» εξετάσεις, σε βαθμό που ενδεχομένως θα ακυρώνει τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε γενικές γραμμές το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε στην κυριολεξία αργά χθες τη νύχτα στη δημοσιότητα και σε δόσεις μοιάζει με το τέρας του Φρανκενστάιν! Σε περίπου 300 σελίδες έχουν στριμωχτεί ετερόκλητες διατάξεις για το λύκειο και το νέο εξεταστικό, τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θέματα προσωπικού των πανεπιστημίων, ρυθμίσεις για ερευνητικούς φορείς, τα πειραματικά σχολεία, το ΣΑΕΠ και την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Λάστιχο» η εισαγωγή

Ο Κώστας Γαβρόγλου διαφήμιζε ένα νέο σύστημα, αλλά προς ψήφιση προωθούνται οι παλιές δέσμες της δεκαετίας του '80. Θεωρητικά και μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 θα ισχύσει ότι τα μόρια εισαγωγής θα καθοριστούν μόνο από τους βαθμούς στα τέσσερα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα, ενώ από το σχολικό έτος 2020-2021 τα μόρια θα προσμετρώνται κατά 90% από τις επιδόσεις στις πανελλαδικές και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου.

Η γ΄ λυκείου μετατρέπεται σε εντατικό φροντιστήριο για τις πανελλαδικές. Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες περί «ελεύθερης πρόσβασης» είναι τελικά «γκρίζα ζώνη». Θεωρητικά θα είναι δυνατή, αλλά πρακτικά θα είναι εφικτή μόνο για σχολές που και σήμερα είναι στα αζήτητα. Από τη νέα σχολική χρονιά στη γ΄ λυκείου μειώνονται μεν τα μαθήματα, αλλά αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας τους και η ύλη.

Σε γενικές γραμμές η τελευταία τάξη του λυκείου δομείται γύρω από το νέο εξεταστικό σύστημα και το απολυτήριο. Μειώνονται τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (έξι ώρες), Θρησκευτικά (μία ώρα), Φυσική Αγωγή (δύο ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (Ξένες Γλώσσες, Σχέδιο, Λατινικά δύο ώρες), που γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις με τρία μαθήματα των έξι ωρών διδασκαλίας:
• Ανθρωπιστικών Σπουδών (Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία)
• Θετικών Σπουδών (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά)
• Υγείας (Φυσική, Χημεία, Βιολογία)
• Οικονομίας/Πληροφορικής (Μαθηματικά, ΑΕΠΠ, Οικονομία).

Τι... κρύβει ο τεράστιος όγκος του κειμένου

Οποιος έχει επισκεφθεί το γραφείο του υπουργού Παιδείας διαπιστώνει το πλήρες χάος. Χαρτιά, φάκελοι, έγγραφα και βιβλία σε στοίβες, μια άμορφη μάζα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μάλιστα, όταν φωτογραφίες είχαν βγει από την κατάληψη μαθητών στο υπουργείο η κατάσταση αυτή είχε σχολιαστεί ιδιαίτερα δηκτικά. Σήμερα, ο Κώστας Γαβρόγλου, δυστυχώς, επιβεβαιώνει όσους τον κατηγορούν ότι διαχειρίζεται τα εκπαιδευτικά θέματα επιδερμικά. Παρότι πανεπιστημιακός δάσκαλος, δεν είναι επιμελής, αν και ζητά, ενίοτε με υπερχειλίζουσα ειρωνεία, από τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας να είναι επιμελείς στα καθήκοντά τους.

Σαν Μνημόνιο

Το κείμενο του νομοσχεδίου σε έκταση μπορεί να συγκριθεί με τα Μνημόνια. Οι βουλευτές πότε όχι απλά θα διαβάσουν, αλλά θα αφομοιώσουν και θα αντιληφθούν όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου; Θέλουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να κρύψουν κάτι ή απλά είναι ερασιτέχνες; Το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με εξαιρετικά αδιαφανή τρόπο, που γεννά εύλογα ερωτήματα.

Ολοι ξέρουν ότι κάθε κυβέρνηση που θέλει να περάσει ρυθμίσεις μακριά από τα δημοσιογραφικά και κοινοβουλευτικά βλέμματα τις «στριμώχνει» μέσα σε ογκώδη νομοθετήματα. Δυστυχώς, τόσο ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας όσο και οι συνεργάτες του επέδειξαν ανεκδιήγητα αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Παρότι είχαν ανακοινώσει, μέσω διαρροών, το νομοσχέδιο, το έγραφαν και το έσβηναν έως την τελευταία στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα