Ο Πετρόπουλος ομολόγησε (!) πιθανή κατάρρευση του ΕΦΚΑ

Ο Πετρόπουλος ομολόγησε (!) πιθανή κατάρρευση του ΕΦΚΑ13.02.2019Οικονομία

Η οριστική επαναφορά του ΟΑΕΕ απειλεί να βάλει ταφόπλακα στις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ορατός είναι ο κίνδυνος σχίσματος του ΕΦΚΑ και της ολικής επαναφοράς του τ. ΟΑΕΕ, εάν με βάση την -αναμενόμενη εδώ και 17 μήνες- απόφαση του ΣτΕ κριθούν αντισυνταγματικά

η ένταξη στο Υπερταμείο και ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων τη διατήρηση του ενιαίου φορέα.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η ρύθμιση των οφειλών είναι να διατηρηθεί ο ΕΦΚΑ, όπως συγκροτήθηκε με τον ν. 4387/16» ανέφερε προχθές ο Τάσος Πετρόπουλος. «Μόνον έτσι», συνέχισε, «μπορεί να γίνει επανυπολογισμός των οφειλών σύμφωνα με το εισόδημα. Θα υπάρξει πρόβλημα αν αποσχισθεί από τον ΕΦΚΑ ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών και αναβιώσει ο ΟΑΕΕ».

Οι δηλώσεις του υφυπουργού επιβεβαιώνουν τα σχετικά ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», βάσει των οποίων ο κίνδυνος ανατροπών για τον ΕΦΚΑ είναι ορατός εδώ και μήνες και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών- αυτός ενδεχομένως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει η καθαρογραφή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου. Το θέμα, σημειωτέον, είχε τεθεί στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, στις 13 Οκτωβρίου 2017.

Η ψηφοφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν έρθει στη δημοσιότητα πέρυσι τον Απρίλιο, οι ανώτατοι δικαστές, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, έκριναν αντισυνταγματικές: α) την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΕΦΚΑ και β) τη διαδικασία υπολογισμού των εισφορών τους με βάση το δηλωθέν εισόδημα. Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα θα διαφανούν όταν η απόφαση καθαρογραφεί.

Για τον λόγο αυτό, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» (13 Σεπτεμβρίου 2018), το Ε' τμήμα του ΣτΕ, στις 13 Ιουλίου 2018, είχε βάλει στον «πάγο» το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, αναφέροντας ότι «σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντίστοιχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος να τροποποιηθεί αναλόγως».

Τελικά, το Π.Δ. με το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, έχει μεταβατικό χαρακτήρα ενός έτους, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει με τη σειρά του ότι για την κυβέρνηση ο κίνδυνος σχίσματος είναι ορατός και, κατά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα επιφέρει την απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα