Σε ειδικό εφέτη ανακριτή η δικογραφία για το Μάτι

Σε ειδικό εφέτη ανακριτή η δικογραφία για το Μάτι19.09.2019Ρεπορτάζ

Σε νέα φάση η ανάκριση λόγω «της σοβαρότητας της υπόθεσης»

Σε εφέτη ειδικό ανακριτή αναμένεται να ανατεθεί η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 πολίτες. Με έγγραφό του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, που θα συνεδριάσει για να αναθέσει σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό τη δικογραφία της υπόθεσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο

αναφέρεται ότι επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού, λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας» της υπόθεσης.

Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλει ήδη το καλοκαίρι η πολιτική αγωγή, προκειμένου να ελεγχθεί σε βάθος η υπόθεση. Η επίμαχη δικογραφία, ύστερα από την άσκηση ποινικών διώξεων τον περασμένο Μάρτιο σε βάρος συνολικά 20 ατόμων για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υποχρέους και μη, είχε ανατεθεί στον 6ο τακτικό ανακριτή.

Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, εξαιρετικά ξηρής ατμόσφαιρας και ισχυρών δυτικών ανέμων που επικρατούσαν το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική είχε καταλυτική συμβολή στο ξέσπασμα και στην πορεία της φονικής πυρκαγιάς.

Σε μελέτη που υπογράφουν στο «Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας» οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη και οι επιστημονικοί συνεργάτες Θοδωρής Γιάνναρος και Σταύρος Ντάφης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναλύεται η μετεωρολογική κατάσταση που συντέλεσε στην τραγωδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία στις ανατολικές ακτές της Αττικής εκείνη την ημέρα έφτασε τους 39 βαθμούς, η υγρασία έπεσε στο 19% πριν από το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ οι ριπές του ανέμου από τα δυτικά ξεπέρασαν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής οδήγησαν σε μια ακραία και μη ελεγχόμενη συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς, όπως υπολογίστηκε από τους πυρομετεωρολογικούς δείκτες.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για ένα νέο «Μάτι», και προτείνει «τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων, την πύκνωση των μετεωρολογικών δικτύων και την επιχειρησιακή εφαρμογή μοντέλων εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα