Σε λειτουργία η εφαρμογή για τις άδειες οικοδομών

Σε λειτουργία η εφαρμογή για τις άδειες οικοδομών04.09.2018Οικονομία

Ανοιξε πιλοτικά η ηλεκτρονική πύλη. Ολες οι μελέτες και οι καταθέσεις δικαιολογητικών πλέον απλοποιούνται και επιταχύνονται

Από τον
Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Η στιγμή που η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών θα γίνεται ηλεκτρονικά έφτασε. Μία διαδικασία που προβλεπόταν σε νόμο, που ψηφίστηκε το μακρινό 2011, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε εφαρμοστεί! Το πρώτο βήμα έγινε χθες, καθώς άρχισε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος

ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το πληροφοριακό σύστημα e-Αδειες, το οποίο θα διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 15 Οκτωβρίου.

Το σύστημα e-Αδειες του υπουργείου Περιβάλλοντos αφορά κάθε είδους οικοδομικές άδειες και από χθες υποστηρίζει όλες τις προβλεπόμενες λειτουργίες, εκτός από την επίσημη έκδοση αδειών. Το διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση και την εξοικείωση των χρηστών του συστήματος, και τη συλλογή εμπειρίας για τη βελτίωση και επέκτασή του. Από τις 15 Οκτωβρίου 2018, όλες οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται ηλεκτρονικά απευθείας από τον μηχανικό, μέσω του e-Αδειες.

Πλέον όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, ενώ δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας, με ειδικό κωδικό πρόσβασης, θα έχουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους τόσο οι μηχανικοί και αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όλη η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επιταχύνεται, θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες και με διαρκή έλεγχο.

«Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα απλοποιείται η διαδικασία για την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Ελεγκτές Δόμησης και κατεδαφίσεις

Χθες άνοιξε και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Το μητρώο θα συνδράμει στη λειτουργία δύο νέων πληροφοριακών συστημάτων, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων και του ηλεκτρονικού συστήματος καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση. Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των οποίων εκκρεμούσαν για χρόνια. Σειρά είχαν χθες αυθαίρετα κτίσματα και εγκαταστάσεις στην περιοχή Μαραθώνα - Διονύσου, που βρίσκονται σε δημόσια δασική έκταση στο Γραμματικό (θέση Λιμνιώνα).

Keywords
Τυχαία Θέματα