Στα κάγκελα η Κομισιόν για τον Τουσκ

Στα κάγκελα η Κομισιόν για τον Τουσκ14.12.2017Πρόσωπα

Οργή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρότασή του στο Μεταναστευτικό. Τι είπαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές - Με ενιαία γραμμή σήμερα στις Βρυξέλλες Αλέξης και Κυριάκος

Από τον

Γιώργο Τραπεζιώτη

Την έντονη αντίδραση της Κομισιόν αλλά και πολλών ευρωβουλευτών έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες, κι εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο, το κατάπτυστο επισυναπτόμενο έγγραφο

του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το μεταναστευτικό, στην καθιερωμένη επιστολή-κάλεσμα που απέστειλε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Την άποψη ότι είτε θα βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση» εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο εν όψει της συνόδου. «Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφωνώ ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων που επελέγη στη φάση της κρίσης ήταν αναποτελεσματική. Περισσότερα από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Ολα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά και στην ενιαία αγορά» υπογράμμισε ο Τίμερμανς, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν περιορισμένες χώρες να φέρουν στον ώμο τους το βάρος αυτό (της αντιμετώπισης του προσφυγικού)».

Τη δυσαρέσκειά τους για το έγγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό εξέφρασαν Ελληνες και ξένοι ευρωβουλευτές. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε το έγγραφο Τουσκ για το προσφυγικό ως «απαράδεκτο, προκλητικό και αντιευρωπαϊκό». Στην επιστολή Τουσκ αντέδρασε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Κλείνουν τα μάτια

Οπως επισήμανε, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια στο μεταναστευτικό και να μετατρέπει την Ελλάδα και την Ιταλία σε αποθήκες ψυχών».
Επίθεση στον Τουσκ εξαπέλυσαν και οι Πράσινοι, με την επικεφαλής της ευρωομάδας Σκα Κέλερ να επισημαίνει πως με την εν λόγω επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «υπονομεύει τις προοπτικές μιας πολιτικής για τους πρόσφυγες που βασίζεται στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη», κάνοντας πλάτες ουσιαστικά στις χώρες του Βίσεγκραντ.

«Πραγματικά σοκαρίστηκα από το έγγραφο Τουσκ» δήλωσε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

Σε κοινή γραμμή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτουν σήμερα στις Βρυξέλλες τις ελληνικές θέσεις για το Προσφυγικό, ενώ αναμένεται να εκφράσουν την έντονη διαφωνία τους για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα, με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μπόικο Μπορίσοφ, επειδή η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου.

Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Τσίπρας από τον κ. Γιούνκερ, καθώς η Αθήνα δυσφορεί σφόδρα μετά την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει το «ξήλωμα» της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή και επανεγκατάσταση προσφύγων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά απρέπεια κατά της Ελλάδας και χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εκφράσει -κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- την ανησυχία του για τις δηλώσεις Τουσκ και θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ακόμη ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος.

Εξάλλου, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για «βόμβα στην ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέγοντας επιπλέον ότι η συγκεκριμένη πρόταση «πρέπει να μας ανησυχεί σαν χώρα και σαν Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα