Στο φως οι βόμβες Γαλιλαίου

Στο φως οι βόμβες Γαλιλαίου24.09.2018Πρόσωπα

Ανακαλύφθηκε «αιρετική» επιστολή του επιστήμονα, που έγραψε το 1613

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Η -θεωρητικά χαμένη- πρωτότυπη επιστολή του Γαλιλαίου προς έναν Ιταλό φίλο του, στην οποία παραθέτει τις «αιρετικές» για την Καθολική Εκκλησία απόψεις του σχετικά με την κίνηση της Γης γύρω από τον Ηλιο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα καταχωνιασμένη στα αρχεία της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών της Βρετανίας από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή της Ιστορίας της Επιστήμης

Σαλβατόρε Ρικιάρντο του πανεπιστημίου του Μπέργκαμο.

Η επτασέλιδη επιστολή, που φέρει την υπογραφή «G.G.» («Galileo Galilei»), γράφτηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1613 και εστάλη στον μαθηματικό Μπενεντέτο Καστέλι του πανεπιστημίου της Πίζας.

Σε αυτή την επιστολή ο σπουδαίος Ιταλός φυσικός και αστρονόμος παρουσιάζει τα επιχειρήματά του με αρκετά «σκληρό» και αιρετικό τρόπο, τονίζοντας, για παράδειγμα, ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από το θεολογικό δόγμα, ότι οι αναφορές της Βίβλου σε αστρονομικά συμβάντα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην κυριολεξία και ότι οι θρησκευτικές αρχές που ισχυρίζονται το αντίθετο δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να κρίνουν σωστά. Το «αιρετικό» γράμμα του Γαλιλαίου στον Καστέλι δύο χρόνια αργότερα έφτασε στα χέρια της Ιεράς Εξέτασης από τον Δομινικανό μοναχό Νικολό Λορίνι.



Φοβούμενος για τη ζωή του -και όχι άδικα, καθώς η Ιερά Εξέταση λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κάψει στην πυρά τον Δομινικανό κληρικό και μαθηματικό Τζιορντάνο Μπρούνο για αιρετικές απόψεις που περιλάμβαναν την υποστήριξη του ηλιοκεντρικού μοντέλου του Κοπέρνικου-, ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να γράψει μια άλλη -παρόμοια αλλά όχι τόσο «αιρετική»- επιστολή, την οποία έστειλε στον κληρικό φίλο του Πιέρο Ντίνι, λέγοντάς του ότι η προηγούμενη επιστολή, την οποία είχε δώσει ο Λορίνι στην Ιερά Εξέταση, δεν ήταν αυθεντική. Ο Γαλιλαίος, μάλιστα, ζήτησε από τον Ντίνι να προωθήσει τη νέα επιστολή στους θεολόγους του Βατικανού, με την ελπίδα ότι έτσι θα περιοριζόταν ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Τελικά, ο Γαλιλαίος γλίτωσε μεν από την πυρά, αλλά έζησε τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του σε κατ' οίκον περιορισμό, καταδικασμένος για αίρεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα