Συνταξιούχοι: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

Συνταξιούχοι: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»19.02.2019Οικονομία

Συντονισμένες αντιδράσεις έπειτα από τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας»

Να επιστραφούν τα κλεμμένα σε όσους συνταξιούχους δικαιώνονται δικαστικά, ζητεί με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους συναρμόδιους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, με αφορμή την καταβολή αναδρομικών σε δύο περιπτώσεις (μια εκ των οποίων αποκάλυψε η «δημοκρατία» τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, με το πρακτικό «φωτιά»

που φέρει την υπογραφή του πρώην διοικητή Αθανάσιου Μπακαλέψη).

Στην επιστολή της η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στα οκτώ χρόνια και πλέον της σφοδρής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οι συνταξιούχοι υπέστησαν τεράστιες περικοπές των συντάξεών τους από τους μνημονικούς νόμους και προσφεύγουν -όσοι δύνανται- στα δικαστήρια, διεκδικώντας την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4051/12, 4093/12 κ.λπ., που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ηδη, εκδίδονται αποφάσεις σε πρώτο βαθμό που δικαιώνουν τους συνταξιούχους και υποχρεώνουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών».

Αίτημα-καταπέλτης

«Στους ενάγοντες συνταξιούχους της με αριθμ. 3429/2018 αποφάσεως του 8ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών», σημειώνεται στην επιστολή, «καταβλήθηκαν τα χρηματικά ποσά που τους επιδίκασε το Δικαστήριο ύστερα από γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων, δεδομένου ότι η απόφαση ήταν πρωτόδικη και αναγνωριστική, δηλαδή χωρίς εκτελεστότητα». «Εχουμε την εύλογη απορία και επιθυμούμε την έγγραφη απάντησή σας», καταλήγει η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ, «για ποιο λόγο στις υπόλοιπες πρωτόδικες αποφάσεις, ο εναγόμενος φορέας ασκεί ένδικα μέσα, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι το κρίσιμο νομικό θέμα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών έχει ήδη λυθεί από το 2015 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Πέραν της επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν μέσω του 8ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η «δημοκρατία» τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου αποκάλυψε ότι από το 2017 η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αναγνωρίσει ότι ορθώς τα δικαστήρια συντάσσονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ, του 2015, βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις και η κατάργηση των δώρων.

Με πρακτικό, το οποίο φέρει την υπογραφή του πρώην διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθαν. Μπακαλέψη, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2017, δεν ασκήθηκε αίτηση αναίρεσης επί της απόφασης με την οποία είχε δικαιωθεί συνταξιούχος και επιστράφηκαν τα αναδρομικά.

Συντάξεις χηρείας: Υπόσχεσηγια αναστολή στο ηλικιακό όριο

Στη δέσμευση ότι θα ανασταλεί το μέτρο της διακοπής χορήγησης των συντάξεων χηρείας με βάση το ηλικιακό πλαφόν του 55ου έτους προχώρησε εκ νέου χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περάσει πριν από τις 13 Μαΐου, έχοντας προηγουμένως -σε μια αποστροφή του λόγου του- αναφέρει ότι αυτό θα γίνει πριν από τις... εκλογές (με αρκετούς, φυσικά, να αναρωτιούνται εάν «γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει»).

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το μέτρο του πλαφόν με το ηλικιακό κριτήριο των 55 ετών για τις χήρες και τους χήρους θα ανασταλεί πριν από τις 13 Μαΐου 2019 (ημερομηνία κατά την οποία, κανονικά, θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή). Με βάση όσα μέχρι στιγμής ισχύουν, εάν ένας χήρος ή χήρα δικαιωθεί σύνταξη θανάτου και δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε τη λαμβάνει για μια τριετία και μετά η καταβολή της διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά τα 67.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασφαλισμένος απεβίωσε στις 13 Μαΐου 2016 (ημέρα έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου»), η σύζυγός του τότε ήταν 53 ετών, χωρίς τέκνα, άρα δικαιώθηκε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας μόνο για μία τριετία. Εάν δεν ανασταλεί το μέτρο, η εν λόγω δικαιούχος θα σταματήσει να παίρνει τη σύνταξη θανάτου στις 13 Μαΐου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα