Θρίλερ στα Σκόπια με τις προεδρικές εκλογές: Ποιοι πάνε στον Β γύρο

Θρίλερ στα Σκόπια με τις προεδρικές εκλογές: Ποιοι πάνε στον Β γύρο22.04.2019Ειδήσεις

Μάχη-θρίλερ στις προεδρικές κάλπες για Ζάεφ - VMRO

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τον επόμενο πρόεδρο της χώρας κλήθηκαν να επιλέξουν χθες οι Σκοπιανοί, σε μια αναμέτρηση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα αναφορικά με

την ευρωπαϊκή και νατοϊκή προοπτική της, αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι ισορροπίες στο εσωτερικό.

Οι τρεις υποψήφιοι, ο Στέβο Πεντάροφσκι του κυβερνητικού συνασπισμού (των κομμάτων Σοσιαλδημοκρατική Ενωση-SDSM του Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι), η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, και ο Αλβανός υποψήφιος Μπλέριμ Ρέκα προσπάθησαν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προσέλθουν στις κάλπες, ωστόσο και τους τρεις φάνηκε από νωρίς πως θα τους νικήσει η... αποχή.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν μόλις στο 40% μισή ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες, ενώ ο Πεντάροφσκι (με 42,6% και καταμετρημένο το 70% των ψήφων) και η Σιλιάνοφσκα (με 41,4%) θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 5 Μαΐου. Ο Ρέκα, μέλος της αλβανικής κοινότητας, του 20%-25% του πληθυσμού των 2.100.000 κατοίκων, συγκέντρωνε την ίδια ώρα το 11,8%.

Η προσέλευση στις κάλπες πάντως ήταν η χαμηλότερη όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα, κάτι που οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως απεικονίζει γλαφυρά την κόπωση των πολιτών από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επικέντρωσαν την προεκλογική ατζέντα τους στο νέο όνομα και στην «υπόσχεση» της προσέγγισης της Δύσης, επιλέγοντας να μη δεσμευτούν επί του πρακτέου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς.

Η διαδικασία πάντως εξελίχθηκε ομαλά. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 τοπική ώρα (8 ώρα Ελλάδας), σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, που κάλυψαν και με το παραπάνω τις ανάγκες των 1.808.131 ψηφοφόρων, και έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που θεωρούνταν σχεδόν αδύνατο και για τους δύο κυρίαρχους υποψηφίους.

Keywords
Τυχαία Θέματα