Το μέτωπο Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην «αρένα» για τα F-16

Στόχος της συνάντησης των ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον δεν ήταν η ανακοίνωση αμερικανικής αναβάθμισης και πώλησης F-16 στην Τουρκία, διότι το σχετικό αίτημα του προέδρου Μπάιντεν βρίσκεται για έναν μήνα στο Κογκρέσο.

Στόχος της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, ύστερα από πρόσκληση Μπλίνκεν, ήταν να καταστεί σαφές σε όλους ότι Ουάσινγκτον και Αγκυρα συμφωνούν και βαδίζουν μαζί βήμα βήμα για την απόκτηση των συνολικά 120 F-16 από

την Τουρκία.

Στόχος της συνάντησης ήταν το «μέτωπο Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου» να επιτεθεί εναντίον του Κογκρέσου και της «ομάδας Μενέντεζ», δηλαδή των γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα της αμερικανικής Βουλής που υποστηρίζουν το βέτο Μενέντεζ στην πώληση των F-16, αν η Αγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος ακόμα του «μετώπου Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου» ήταν να πείσει τους αντιτιθέμενους ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παρανομεί στο Αιγαίο με τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και με την «καταδίωξη» τουρκικών αεροσκαφών, όταν αυτά περνούν πάνω από νησιά του Αιγαίου με -κατά την έκθεση του Κογκρέσου- disputed (διαφιλονικούμενο) καθεστώς, νησιά, δηλαδή, που δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Προς τούτο, το φιλότουρκο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έριξε πρωθύστερα «στην αρένα» την κατάπτυστη έκθεση του Κογκρέσου, η οποία καθιστά το βέτο Μενέντεζ για τις παράνομες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά «νομικά αβάσιμο», υποστηρίζοντας ότι τα νησιά αυτά είναι disputed (διαφιλονικούμενα νησιά) και δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία.

Δεν είναι καθόλου αμελητέα η «λεπτομέρεια» ότι η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβουσογλου συνέπεσε με το πρώτο αίτημα Μπάιντεν προς το Κογκρέσο να υπερψηφίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ανοίγοντας έτσι για έναν μήνα τις διαδικασίες στο Κογκρέσο πριν από την απόφασή του.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου πήρε αγκαλιά την ευνοϊκή για την Τουρκία έκθεση του Κογκρέσου, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, αλλά και τις δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα για τον εξοπλισμό των ελληνικών νήσων, και στις πολλαπλές παρασκηνιακές συναντήσεις του στο αμερικανικό έδαφος προσπάθησε να αποδείξει στο Κογκρέσο -μέσω Μπλίνκεν- ότι η Ελλάδα είναι παράνομη και εξοπλίζει τα νησιά σε βάρος της Τουρκίας (με βάση τις δηλώσεις Δένδια) και παραβιάζει τη νομιμότητα των 6-10 ν.μ. στον εναέριο χώρο του Αιγαίου (σύμβαση ΙCΑΟ, σύμβαση Θάλασσας), καθώς, επίσης, και τα σχέδια πτήσης.

Με άλλα λόγια, στόχος της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου ήταν να εξαφανιστούν οι αντιδράσεις Μενέντεζ και να εδραιωθούν, με την πολιτική βοήθεια Μπάιντεν και Μπλίνκεν, οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι έχει στο πλευρό του την κυβέρνηση Μπάιντεν για την πώληση και αναβάθμιση των F- 16 στην Τουρκία, υποβαθμίζοντας εμφανώς τη στάση του Κογκρέσου: «Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ, αλλά ίσως ακουστούν και άλλες φωνές. Στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης των F-16 με τα βήματα που κάνουν, αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα, το ζήτημα θα λυθεί».

«Προβοκάτσιες»

Και ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του απέναντι στην Ελλάδα, ανέφερε: «Τώρα ακούγεται μόνον η φωνή του Μενέντεζ, αλλά κάθε υποστήριξη στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας, και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιές της… Εχει αλλάξει η ισορροπία, αν και κάποιοι επιχείρησαν με δηλώσεις τους να κρατήσουν ισορροπίες, στην πράξη έχει χαλάσει η ισορροπία. Αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, και αυτό με τεθωρακισμένα των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην «κοινή δήλωση» ΗΠΑ – Τουρκίας αλλά και στην ενημέρωση Τύπου, έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσει στα μαλακά η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Τσαβούσογλου να επιμένει ότι η πώληση F-16 και το τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ καθόλου δεν σχετίζονται. Στον αντίποδα, η Αθήνα παρακολουθεί μοιρολατρικά την εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας για τα τουρκικά F-16.
Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει προεκλογικά τα βουνά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαύεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα