«Τορπίλισαν» με NAVTEX τη συνάντηση Ακάρ - Αποστολάκη στις Βρυξέλλες

«Τορπίλισαν» με NAVTEX τη συνάντηση Ακάρ - Αποστολάκη στις Βρυξέλλες14.02.2019Παρασκήνιο

Τινάχθηκαν στον αέρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΜ) τα οποία υποτίθεται ότι θα έπιαναν από την αρχή οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΝΑΤΟ...

...στις Βρυξέλλες,

καθώς την ίδια ώρα η Αγκυρα, συνεχίζοντας τον χαβά της, εξέδωσε NAVTEX, στοχεύοντας ευθέως στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου. Ηταν η τρίτη κατά σειρά NAVTEX από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και -διόλου τυχαία- το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο επέλεξε να την ανακοινώσει την ημέρα που ήταν να λάβει χώρα η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Αμυνας.

Μετά το τετ α τετ με τον Ακάρ, ο κ. Αποστολάκης περιορίστηκε να δηλώσει ότι συζητήθηκαν διμερή θέματα και η εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ του 1988, προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο πλαίσιο των ΜΟΜ. Ο υπουργός Αμυνας έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του τις δεκάδες προκλητικές NAVTEX και NOTAM, καθώς και τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ωστόσο πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να αλλάξει η τουρκική επιθετική τακτική, που στοχεύει στο «πριόνισμα» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Στις 27 Φεβρουαρίου, άλλωστε, αρχίζει η γιγάντια άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και θα πραγματοποιηθεί σε θάλασσα και αέρα στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έγραψε ότι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να είναι «η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου», κάτι που μαρτυρεί ότι, παρά τις θεωρητικές διαβεβαιώσεις περί αποκλιμάκωσης της έντασης, η τουρκική πλευρά αναμένεται να εντείνει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οσον αφορά τη συνάντηση που είχε ο κ. Αποστολάκης με τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε στη Σκοπιανή ομόλογό του τη δυνατότητα συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, με σκοπό την ταχεία προσαρμογή τους στο ΝΑΤΟ μέσω ενός προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο κ. Αποστολάκης έθεσε το ζήτημα του περαιτέρω εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα