Βιασύνη για προδοσία της Μακεδονίας

Βιασύνη για προδοσία της Μακεδονίας01.06.2018Πρόσωπα

Ενδοτικότητα απέναντι στα ύπουλα παιχνίδια των Σκοπιανών. Πιθανότερο σενάριο, ο προσδιορισμός «Βόρεια»

Υποχωρήσεις και ενδοτικότητα απέναντι στους τακτικισμούς και στα ύπουλα παιχνίδια των Σκοπιανών επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας την επικείμενη συμφωνία να μοιάζει με ακόμη μεγαλύτερη προδοσία για τη Μακεδονία και τα εθνικά συμφέροντα. Ο λαός όμως ξεσηκώνεται, αφού αντιλαμβάνεται ότι με το ξεπούλημα του ονόματος Μακεδονία (πιθανόν με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια») καθώς και της γλώσσας και της ιθαγένειας

το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να δώσουν το «πράσινο φως» για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το «erga omnes» και η αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρείται να μπουν ως αστερίσκος στη συμφωνία, ώστε, αν δεν επιλυθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα (ενδεχομένως μέχρι τον Οκτώβριο), τελικά να μην προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές.

Τι επιδιώκει με αυτό η κυβέρνηση; Πρώτον, να καμφθούν οι αντιδράσεις τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εντός των Σκοπίων, αφού η κυβέρνηση Ζάεφ έχει σοβαρά προβλήματα να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο και τον λαό της χώρας του.

Δεύτερον, να περάσει το καλοκαίρι, που θέλει να κλείσει το θέμα της εξόδου από τα Μνημόνια, «πουλώντας» το θέμα των Σκοπίων στη Γερμανία, που ζητάει νέα μέτρα. Τρίτον, να μη διαταράξει τις σχέσεις του το Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει ονομασία με τον όρο Μακεδονία, καθώς μία μη ολοκληρωμένη συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση.

Πρόκειται για τακτική που υπαγορεύεται από τη διατήρηση της εξουσίας και, βεβαίως, τις ντιρεκτίβες του ξένου παράγοντα, που θέλει λύση του Σκοπιανού εδώ και τώρα. Η συνομιλία που επίκειται μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ (ίσως και σήμερα) θα κρίνει πολλά για τις εξελίξεις στην όλη συμφωνία και αν, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πάνε όλα καλά, τότε, κατά τον Νίκο Κοτζιά, θα εορταστεί στις Πρέσπες η προδοσία της «Μακεδονίας». «Μη βιάζεστε» απαντάει, πάντως, στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι μάλλον η δυσχέρεια στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ επανέλαβε και χθες την αντίθεσή του στο «erga omnes» μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Το ίδιο είχε πει και όταν ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την «καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα». «Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”. Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”» δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Λίγο πριν, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός «τα είχε γυρίσει ακόμη μία φορά», μεταφέροντας την ημερομηνία της συμφωνίας ακόμη πιο πίσω. «Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα» είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου της χώρας του, για να προσθέσει ότι «οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα