Υπό επιτροπεία μέχρι να ξεχρεώσετε!

Υπό επιτροπεία μέχρι να ξεχρεώσετε!06.11.2019Άρθρα

Κυνική ομολογία Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται για πολλές ακόμη δεκαετίες στο μικροσκόπιο του Μηχανισμού Σταθερότητας

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Η Ελλάδα θα παραμείνει αποικία χρέους για πολλές ακόμα δεκαετίες επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα -και στη νέα

κυβέρνηση- ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μακροπρόθεσμα στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για τον ESM για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ESM δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει αυτά τα δάνεια» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Μηχανισμού στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου («ECA Journal»).

Ποιος μίλησε για… κοινοτική αλληλεγγύη; Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Συνοπτικά και για όποιον δεν κατάλαβε, ο πολύς Ρέγκλινγκ διαμηνύει ότι, αφότου η καθημαγμένη Ελλάδα διέσωσε τις γερμανογαλλικές τράπεζες και οχυρώθηκε το νόμισμά τους από την κρίση των «τεμπέληδων Νότιων», ο λογαριασμός θα πληρωθεί στο ακέραιο…

Τιμωρία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε με διακριτή συχνότητα στην ελληνική κρίση, αλλά και στα τιμωρητικά μέτρα που επιβλήθηκαν με πρωτοφανές μένος στη λεηλατημένη χώρα.

«Παρέχουμε δάνεια σε χώρες που έχασαν την πρόσβασή τους στην αγορά. Εκεί εκταμιεύσαμε 300 δισ. ευρώ τα τελευταία οκτώ χρόνια» είπε, μεταξύ άλλων, και δικαιολόγησε τις αγριότητες των Μνημονίων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους εξηγώντας κυνικά ότι αυτό συνέβη «διότι παρέχουμε χρήματα σε χώρες και αυτό έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στην κοινωνία. Εάν δεν παρείχαμε αυτή τη χρηματοδότηση, τότε οι χώρες που έχασαν την πρόσβασή τους στην αγορά θα έπρεπε να μειώσουν τις δαπάνες εν μια νυκτί στο ύψος των εσόδων που έχουν.

Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να εξαφανιστεί εν μια νυκτί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό αντιστοιχούσε στο 15% του ΑΕΠ της. Έτσι, όταν μια κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το 15% του ΑΕΠ της σε δαπάνες σε μια νύχτα, διότι μπορεί να δαπανήσει μόνο όσα είναι τα έσοδά της, αυτό έχει τεράστια αρνητική κοινωνική συνέπεια. Θα πρέπει να μειώσουν τις συντάξεις, τους μισθούς, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά, ξεχνώντας σκόπιμα προφανώς ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και υπέστη πολεμικού τύπου απώλειες σε καιρό ειρήνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα