Εκτιμήσεις για αύξηση NPLs κατά 10-15%, στα 77-80 δισ. ευρώ
11:29 30/4/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Έμφαση στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, αλλά και στη θέσπιση του νέου, σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα ως εργαλείου ανάπτυξης και εξυγίανσης της αγοράς δόθηκε από τους ομιλητές στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα».
Όλοι οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, επισήμαναν την αναγκαιότητα να κρατηθούν ζωντανές οι βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ ειδική μνεία έγινε στην ενίσχυση συνεργασίας τραπεζών
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Όπως είπε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, όπως σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στο νόμο θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου. Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η πολιτεία για την ανάσχεση της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο διευκόλυνσης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. «Ο Ηρακλής θα αξιοποιηθεί ώστε να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών», πρόσθεσε.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτίμησε πως αναμένεται αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 10-15%, στα επίπεδα των 77-80 δισ. ευρώ, από τα 70 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός κώδικας να γίνει εργαλείο εξυγίανσης της αγοράς και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη λύση της bad bank εκτίμησε ότι δεν αναμένει υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου στην Ελλάδα, εκτός εάν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. «Τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία, πρέπει να διοχετευθούν στις βιώσιμες επιχειρήσεις», ενώ δεσμεύθηκε πως οι τράπεζες θα στηρίξουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ο CEO της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, υποστήριξε πως «δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν κόκκινα», αλλά και πως η επόμενη μέρα καθιστά επιτακτική τη διαχείρισή τους σιγά σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα. Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατέστησε σαφές πως πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στο Νόμο Κατσέλη, ενώ ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς απάντησε πως «οι βιώσιμες ρυθμίσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, όταν λειτουργεί και η αναγκαστική εκτέλεση». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank τόνισε ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν ωστόσο αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες. «Οι τράπεζες ήταν και είναι αρωγοί του τουριστικού κλάδου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι, «διαχειριστές και τράπεζες να αποφασίσουν που θα διοχετευθούν τα χρήματα, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης».
Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της HotelBrain, Πάνος Παλαιoλόγος, εξέπεμψε «sos» για τον τουριστικό κλάδο, εξηγώντας πως η ελληνική οικονομία βασίζεται άμεσα και έμμεσα σε αυτόν, όπως αποδείχθηκε από την τρέχουσα κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Δεδομένου ότι ο εγχώριος τουριστικός κλάδος είναι κατακερματισμένος, εκτίμησε ότι το κεφάλαιο κίνησης που χάθηκε, θα αναπληρωθεί μετά από ένα έτος. Παράλληλα, ο κ. Παλαιολόγος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τουρισμός θα γίνει και πάλι η ατμομηχανή που θα οδηγήσει την οικονομία έξω από την κρίση.
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μίλησε για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς και στην οικονομία, καθώς δεν υπάρχουν αντοχές απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Όπως εξήγησε, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχει μεγάλα προβλήματα, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις να λάβουν ρευστότητα μετά την απραξία του τελευταίου διαστήματος, λόγω της πανδημίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει εφέτος. Αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα, εξήγησε πως πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο εξυγίανσης, ενώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ζήτησε σαφείς προϋποθέσεις με στόχο να «καθαρίσει η αγορά». Ο ίδιος χαρακτήρισε συζήτηση μιας άλλης εποχής το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank και υποστήριξε την ανάγκη οι τράπεζες να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.
Keywords
npls, αυξηση, ευρω, npls, πτωχευτικός κώδικας, νέα, τραπεζες, καλοκαιρι, ηρακλης, fps, λύση, ελλαδα, ceo, hellas, sos, αθηνα, αδήριτη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, δανεια, επιδοτηση ενοικιου, θεμα, οικονομια, πλαισιο, ceo, fps, αδήριτη, ατμομηχανη, βρισκεται, γεωργακοπουλος, γινει, δοθηκε, εγινε, ειπε, υπαρχει, εμμεσα, ετος, θυσια, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, λύση, μνεια, πολιτεια, προβληματα, πτωχευτικός κώδικας, ρυθμισεις, συζητηση, τουρισμος, υλοποιηση, χαθηκε, hellas
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παρατείνεται το μέτρο αναστολής σύμβασης- Τι περιμένει τους εργαζομένους τον Μάιο
- Tagessghau: «Κράτος πρότυπο η Ελλάδα»
- Οι άγνωστοι «Χ» για το άνοιγμα των καταστημάτων
- ΕΥΑΘ: Νέα γενιά τεχνοκρατών στη διοίκηση – CEO ο Άνθιμος Αμανατίδης
- Ισραήλ και ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του Βερολίνου να θέσει εκτός νόμου τη Χεζμπολάχ
- Γιατί άλλαξε η θέση των επιστημόνων και έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας
- Ποια ΜΜΜ θα κινηθούν κανονικά την Πρωτομαγιά και ποια όχι
- Εγκρίθηκε η αποζημίωση των 600 ευρώ σε 155.314 επιστήμονες
- Σε αναζήτηση «φορολογικού» οξυγόνου η αγορά
- Πώς προχωρά ο διαγωνισμός για τη Singular Logic
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Γιατί άλλαξε η θέση των επιστημόνων και έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας
- Τα μέτρα στήριξης του κλάδου των μεταφορών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Εγκρίθηκε η αποζημίωση των 600 ευρώ, σε 155.314 επιστήμονες
- Δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα σε Ρώσους και Ουκρανούς γιατρούς
- Στα μέσα Ιουνίου θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό
- Covid-19: Πάνω από 224.00 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο
- Ζωηρή συζήτηση για ενδεχόμενη χορήγηση «διαβατηρίων ανοσίας»
- Ώριμες επενδύσεις άνω των 13 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ
- Την αναδιοργάνωση της ατζέντας της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, αποφάσισε το Βερολίνο
- Σειρά δράσεων για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τον Enterprise Greece
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Εκτιμήσεις για αύξηση NPLs κατά 10-15%, στα 77-80 δισ. ευρώ
- Ώριμες επενδύσεις άνω των 13 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ
- Σειρά δράσεων για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τον Enterprise Greece
- Την αναδιοργάνωση της ατζέντας της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, αποφάσισε το Βερολίνο
- Ξανανοίγουν σταδιακά και με προφυλάξεις τα σχολεία στις χώρες της Ευρώπης
- Ζωηρή συζήτηση για ενδεχόμενη χορήγηση «διαβατηρίων ανοσίας»
- Τα μέτρα στήριξης του κλάδου των μεταφορών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- “Θετικά” τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη
- Ενεργήσαμε “γρήγορα και αποφασιστικά” μπροστά στον νέο κορονοϊό
- Γιατί άλλαξε η θέση των επιστημόνων και έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Microsoft: Αύξηση 15% των πωλήσεων εν μέσω πανδημίας
- Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων
- Alpha Bank: Η γεωμετρία των υεσιακών διαταραχών - 2020 και 2008
- Κροατία: Πτώση-ρεκόρ του δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) τον Απρίλιο
- Παγιδευμένες μεταξύ ύφεσης, ρεμδεσιβίρης και άρσης του lockdown, με το βλέμμα στην ΕΚΤ οι αγορές
- Έρευνα του Cedefop εκτιμά ότι 45 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ είναι μετέωρες
- Μητσοτάκης: Η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται για τρεις μήνες (Live)
- Η Google μπαίνει δυναμικά στη μάχη των τηλεδιασκέψεων με το Google Meet
- Δυναμικό ράλι τιμών για το πετρέλαιο- Άνοδος και για τον χρυσό