Γ. Μπουτάρης : Η άγνωστη καταγωγή του

Σήμερα για 3 ώρες η σορός του στην πολιτική κηδεία

Με αφόρμη την πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη σήμερα να αναφέρου,ε την καταγωγή του που για τους περισσότερους είναι άγνωστη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε Βλάχικη καταγωγή. Σύμφωνα με την Wikipedia ήταν από το Κρούσοβο της Βόρειας Μακεδονίας, το Νυμφαίο Φλώρινας και τη Μοσχόπολη της Αλβανίας. Ο προ-προπάππους του Ιωάννης Μπουτάρης ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής

επανάστασης (1866-1867) και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας. Παππούς του ήταν ο συνονόματός του Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στη Νάουσα.

Το τελευταίο αντίο

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, εργαζόμενοι και πολίτες στον Γιάννη Μπουτάρη, τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, επιχειρηματία και οινοποιό, που έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 82 ετών.

Η πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη θα τελεστεί στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα εκτεθεί η σορός του, από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ώστε να τον αποχαιρετήσουν στο ύστατο ταξίδι οι Θεσσαλονικείς.

Στην πολιτική του κηδεία θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα απευθύνουν ομιλίες, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ομιλίες θα κάνουν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, όπως επίσης, από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και ένα μέλος της οικογένειας του Γιάννη Μπουτάρη.

Στη συνέχεια, η σορός του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, το βράδυ του Σαββάτου, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, θα αποτεφρωθεί -επιλογή που είχε κάνει ο ίδιος εν ζωή.

Πτυχιούχος χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος, ασχολήθηκε για χρόνια με τα κρασιά και εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010, για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου». Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.

Θερμή παράκληση της οικογένειας του εκλιπόντος, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στη μνήμη του στα παρακάτω ιδρύματα:

ΑΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ https://argokoinsep.gr/

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ https://www.arcturos.gr/

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ https://asylopaidiou.gr

Η Πολιτική του πορεία

Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος  ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
το 2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Τώρα» του υποψηφίου του ΚΚΕ, Αγάπιου Σαχίνη.

Τον Μάιο του 2004 τοποθετήθηκε στην τιμητική και μη εκλόγιμη τελευταία θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Το 2006 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και κατετάγη τρίτος, συγκεντρώνοντας ποσοστό που προσέγγισε το 16%, ξεπερνώντας ωστόσο τους υποψηφίους των ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (Καρατζαφέρη, Σαχίνη και Κουράκη.

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Δράση, με επικεφαλής τον Στέφανο Μάνο.
Το 2010 ήταν ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», υποστηριζόμενος ταυτόχρονα από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Δράση, αλλά και την τότε ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρώτη θητεία, 2011-2014

Προεκλογικά, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο Γιάννης Μπουτάρης ανέπτυξε τα σχέδιά του για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών και διαφόρων μνημείων αφιερωμένων στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης και την Επανάσταση των Νεότουρκων, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα προσελκύσουν στη Θεσσαλονίκη Εβραίους και Τούρκους τουρίστες οι οποίοι «θα έρθουν με σκοπό να επισκεφτούν τα πατρογονικά τους εδάφη».

Το 2013, σε συνάντησή του με τον τότε Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε θετικός σε ενδεχόμενη λειτουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου εντός της Θεσσαλονίκης.

Το 2014 ήταν και πάλι νικητής των εκλογών για το δήμο Θεσσαλονίκης. Ο συνδυασμός του «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» κατέβηκε ως ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δράσης.

Παραπομπή σε δίκη

Παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2018, μαζί με όλα τα μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η κατηγορία αφορούσε τη περίοδο 2011-14 και συγκεκριμένα μία σειρά διπλών αμοιβών και επιδομάτων που χορηγήθηκαν σε εργαζομένους του φεστιβάλ. Τον Δεκέμβριο του 2020 το Εφετείο αθώωσε τον Γιάννη Μπουτάρη.
Επί δημαρχίας του εγκρίθηκε και η ετήσια διοργάνωση των εκδηλώσεων «Gay Pride», που ονομάστηκε Thessaloniki Pride και στην οποία ο ίδιος παρευρέθηκε. Το 2015 τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών και της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Είχε συγγένεια με τον απερχόμενο, πια, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και νεοδιορισθέντα Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας.

το 2016 τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας με το βραβείο «Δαμασκηνός» για τη συμβολή του στην προώθηση της ελευθερίας και της συνύπαρξης θρησκειών στην Ελλάδα.

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Δράση, με επικεφαλής τον Στέφανο Μάνο, και συμμετείχε στις Ευρωεκλογές του 2009, δίχως να εκλεγεί.

Το άρθρο Γ. Μπουτάρης : Η άγνωστη καταγωγή του εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
g-boutaris--i-agnosti-katagogi-tou.htm
Τυχαία Θέματα