Πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια καλλιεργεί ζευγάρι στους Νέους Επιβάτες
15:11 27/2/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Πολύχρωμα λουλούδια από όλο τον κόσμο, τόσο όμορφα που είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν θα καταλήξουν στο βάζο ή στο …πιάτο, αλλά και microgreens, πρωτότυπα και «περίεργα» οργανικά λαχανικά, βότανα και μυρωδικά, καλλιεργεί από το 2007, σε έκταση επτά στρεμμάτων, ζευγάρι στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού.
Η ιστορία του «The Chilli Factor Organic Farm» ξεκίνησε το 2007, όταν ο Νίκος Ιωάννου και η Λίλιαν Κουΐδου σταμάτησαν να βλέπουν μέλλον στο μοναδικό μαγαζί με κόμικς που λειτουργούσαν οι ίδιοι στη Θεσσαλονίκη.
Χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία και σχέση με τον αγροτικό τομέα, το ζευγάρι ρίχτηκε …με τα μούτρα στο διάβασμα. «Μαζεύαμε πληροφορίες για καλλιέργειες, για ό,τι έχει να κάνει με φυτά και σπόρους. Αρχίσαμε δειλά δειλά να καλλιεργούμε μη γνώριμα στους Έλληνες καταναλωτές λαχανικά, βότανα και μυρωδικά. Μαύρες, πορτοκαλί και κίτρινες τομάτες, πολύ καυτερές πιπεριές, κίτρινα και μαύρα στρόγγυλα κολοκυθάκια, φύλλα μουστάρδας, περίεργες άγριες ρόκες, κόκκινα και μαύρα καρότα, ασιατικά λαχανικά», εξηγεί η κ. Κουΐδου.
Το πρώτο θερμοκήπιο -σήμερα είναι τρία συνολικά- «το φτιάξαμε με δανεικά», θυμάται και εξιστορώντας το «ταξίδι» τους από τα κόμικ στον πρωτογενή τομέα, τονίζει ότι η συνεχής ενασχόλησή τους με την έρευνα ήταν αυτή που τους οδήγησε τελικά στον κόσμο των microgreens, τους βλαστούς λαχανικών.
«Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι τα microgreens, τα μικροσκοπικά σπορόφυτα που συλλέγονται και τρώγονται, όταν είναι μόνο μερικά εκατοστά ψηλά, μόλις φτάσουν στο στάδιο των κοτυληδόνων, είναι ένα πραγματικό superfood. Ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που σε μικρή ποσότητα, αν το καταναλώσεις σού δίνει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, που για να τα προσλάβεις θα πρέπει να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες λαχανικών. Βιολογικά πιστοποιημένοι βλαστοί μπρόκολου, λάχανου, ρόκας, μουστάρδας, μπιζελιού, ηλίανθου, ρεπανιού, αμάρανθου, άνιθου, βασιλικού, μάραθου και πολλά άλλα λαχανικά που προάγουν την υγεία καλλιεργούνται από μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουΐδου.
Αγώνας 365 ημερών για την αποδοχή κι ένα όνειρο που πήρε «σάρκα και οστά»
Μπορεί, σήμερα, οι καταναλωτές να σπεύδουν στον πάγκο που στήνει το ζευγάρι, κάθε Σάββατο, στη Βιολογική Αγορά Παραγωγών στην Καλαμαριά, και να ρωτούν όλο ανυπομονησία το ζευγάρι τι χρώματα θα βάλουν στο τραπέζι τους, θέλοντας να μάθουν για τη «σοδειά» της ημέρας, αλλά στα πρώτα χρόνια παρουσίας τους στην αγορά, από το 2010, «σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τα προϊόντα μας», λέει η ιδιοκτήτρια της «The Chilli Factor Organic Farm».
Η σκληρή -επί 365 ημέρες δουλειά, όπως λέει χαρακτηριστικά- που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έμοιαζε να μην οδηγεί πουθενά, ωστόσο επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», η μη διάθεση των προϊόντων οδήγησε στη μεταποίηση και την επιτυχία.
«Δεν πετιέται τίποτα από την καλλιέργειά μας. Ό,τι μένει μεταποιείται», λέει η κ. Κουΐδου κι εξηγεί πως έμπνευση για την επωνυμία της επιχείρησης αποτέλεσε η γεύση από την παρασκευή καυτερών σαλτσών. Πικάντικες σάλτσες και πέστο από μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο και ουασάμπι -και όχι μόνο- ταξιδεύουν πλέον από το χωράφι στο ράφι. «Πραγματικά, ενώ στην αρχή μεταποιούσαμε για να μην πετάξουμε, σήμερα μεταποιούμαι επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση για τις σάλτσες μας», σημειώνει.
Στο μεταξύ, οι βλαστοί δεν πέρασαν απαρατήρητοι και από μάγειρες της Θεσσαλονίκης. «Διάφοροι σεφ, ορισμένοι εξ αυτών με “ χρυσούς σκούφους”, μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν και τους ευχαριστούμε ειλικρινά. Από τον έναν στον άλλο σεφ, πολλοί ακόμα μας εμπιστεύτηκαν και επέλεξαν να υποστηρίξουν την ντόπια παραγωγή και όχι τα εισαγόμενα λαχανικά. Αρχίσαμε να χτίζουμε σχέσεις με τους μάγειρες και να μπαίνουμε στις κουζίνες τους σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας και εμπνέοντας τα εξαιρετικά πιάτα τους», σημειώνει η κ. Κουΐδου.
Τα βρώσιμα λουλούδια που καλλιεργούνται τρώγονται, όχι όμως της γλάστρας!
«Η μαγειρική χρήση των λουλουδιών χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια στους Κινέζους, Έλληνες, Σύριους και τους Ρωμαίους και πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν λουλούδια στην παραδοσιακή τους μαγειρική. Σκεφτείτε ανθούς κολοκυθιού σε ελληνικό φαγητό και ροδοπέταλα στο ινδικό. Σκεφτείτε σαλάτες και πιάτα διακοσμημένα με βρώσιμα λουλούδια! Καλλιεργούμε διάφορες ποικιλίες βρώσιμων λουλουδιών, όπως βοράγκιο, πανσέδες, βιόλες, κατιφέδες, καπουτσίνο, κολοκυθοανθούς και πολλά άλλα. Bartenders σερβίρουν κοκτέιλ με τα βρώσιμα λουλούδια μας, απογειώνοντας τη φαντασία των θαμώνων τους», λέει η κ. Κουΐδου.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «είναι εντελώς άλλο πράγμα τα βρώσιμα λουλούδια που καλλιεργούμε στη γη με αυτά που φυτρώνουν στις γλάστρες. Τα λουλούδια της γλάστρας προέρχονται από ρυζώματα, όχι από σπόρο. Τα ρυζώματα αυτά έχουν ορμόνες και είναι εν δυνάμει δηλητηριώδη, άρα απαγορευτικά για βρώση».
Το «σήμερα» και η σημασία για το περιβάλλον και την υγεία
Η καλλιέργεια πολλών και σπάνιων λαχανικών συνεχίζεται καθημερινά για το ζευγάρι στους Νέους Επιβάτες, το οποίο ψάχνει αδιαλείπτως παραδοσιακούς σπόρους από διάφορες χώρες. «Προσπαθούμε να συστήσουμε στον κόσμο νέες γεύσεις και νέες υφές. Καλλιεργούμε νεαρά φύλλα λαχανικών, όπως μουστάρδες (κόκκινες, πράσινες δίχρωμες) και ρόκες, πολύχρωμα σέσκουλα, cucumelon, γιαπωνέζικο και κινέζικο λάχανο, kale, φύκια της στεριάς, φυτά της ερήμου όπως δροσουλίτες ή υπό εξαφάνιση λαχανικά όπως το Αστέρι της Μεσογείου. Βασιλικούς με διάφορες γεύσεις, σχοινόπρασο, μελισσόχορτο, shiso και πολλά ακόμη», αναφέρει η κ. Κουΐδου.
«Τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει, «έχουμε επικεντρώσει την προσπάθειά μας σε μια καλλιέργεια με σχεδόν μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα. Ο τύπος της καλλιέργειας που ακολουθούμε χαρακτηρίζεται από έντονη προσωπική εργασία, χρήση μόνο ηλεκτρικών εργαλείων και διάθεση των προϊόντων μας στις τοπικές αγορές».
Σημειώνει, δε, ότι η μικρής κλίμακας γεωργία αποτελεί μια εναλλακτική λύση στην εργοστασιακή εντατική γεωργία και στις μη βιώσιμες γεωργικές μεθόδους που επικρατούν, τονίζοντας ότι «η γη χρειάζεται αγάπη και όχι βία και δηλητήρια για να παράξει, και η διέξοδος των ανθρώπων στην καλλιέργεια της γης με βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, μπορεί να βοηθήσει στην εκτροπή της προδιαγεγραμμένης περιβαλλοντολογικής καταστροφής του πλανήτη».
Η στήριξη μιας μικρής ντόπιας φάρμας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη «μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής ενός καταναλωτή», σημειώνει η κ. Κουΐδου και προσθέτει: «στηρίζοντας μια ντόπια φάρμα, στηρίζεις την τοπική οικονομία και συμβάλλεις στη δημιουργία ενός υγιούς κύκλου. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ανάπτυξη. Το κίνημα “ from-farm-to-table”, από το χωράφι στο τραπέζι, είναι σημαντικό και πρέπει να αναπτυχθεί, υποστηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Η συνεργασία των ντόπιων αγροτών με τις τουριστικές μονάδες και τα εστιατόρια πρέπει να γίνει επιτακτική ανάγκη. Μιλάμε για φρέσκα προϊόντα που μαζεύονται και διανέμονται την ίδια ημέρα. Όταν ένας μάγειρας έχει στα χέρια του ένα ολόφρεσκο, μοναδικό προϊόν, δεν μπορεί παρά να κάνει εξαιρετικά πιάτα».
Έλενα Αλεξιάδου
Keywords
λουλουδια, ζευγαρι, θεσσαλονικη, ελλαδα, απε-μπε, σεφ, σαλατα, λύση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, χωρες, βοτανα, δουλεια, εργασια, μαγειρικη, οικονομια, ονειρο, σαλατες, σεφ, υγεια, φυτα, χρωματα, αγαπη, αγορα, αμερικη, απε, απε-μπε, βιταμινες, βρισκεται, φαγητο, γευση, γεωργια, γινει, γλαστρες, ειλικρινα, εμπνευση, επτα, επιτυχια, ερευνα, εστιατορια, ζωης, ιδεα, ιδια, ιωαννου, κουζινες, κοκτειλ, λαχανικα, λαχανο, λύση, μικρο, μπε, ορμονες, περιβαλλον, πεστο, πιατα, σαββατο, σεσκουλα, τυπος, τρια, φαντασια, φαρμα, φυκια, φυλλα, ομορφα, γευσεις, κομματι, κομικς, πληροφοριες, θερμοκηπιο, βαζο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Οικονομική καταστροφή από την ακύρωση των καρναβαλιών-Τι λένε στο «R» οι ξενοδόχοι
- Κορονοϊός: Ορατές οι πρώτες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό
- Εξαιρετικά ανθεκτικός ο κορωνοϊός σύμφωνα με τους επιδημιολόγους!
- Ποιες συντάξεις και ποια επιδόματα πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή
- Κλείνουν τα σχολεία στην Ιαπωνία λόγω κορωναϊού
- Σε χαμηλό εννέα μηνών η τουρκική λίρα
- Εξαγορά του μεριδίου της Total στο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο Πέλαγος από την Energean
- Πέθανε η ηθοποιός Βιολέτα Αντωνίου
- Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία μάχεται κατά του κορωνοϊού
- Επιστρέφει στην Ελλάδα ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Κλείνουν τα σχολεία στην Ιαπωνία λόγω κορωναϊού
- Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Αθήνα
- Επιστρέφει στην Ελλάδα ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ
- Προσοχή στο πέταγμα των χαρταετών συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ
- Πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια καλλιεργεί ζευγάρι στους Νέους Επιβάτες
- Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα λόγω του κορονοϊού
- Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών: «Έρχονται ανά 5 λεπτά για να ζητήσουν μάσκα προστασίας»
- Κινέζος επιδημιολόγος: Η Κίνα καθυστέρησε πάρα πολύ οσον αφορά τον κοροναϊό
- Το «Παγωμένο Τροχόσπιτο» Καλύτερη Υποβρύχια Φωτογραφία για το 2020
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια καλλιεργεί ζευγάρι στους Νέους Επιβάτες
- Το «Παγωμένο Τροχόσπιτο» Καλύτερη Υποβρύχια Φωτογραφία για το 2020
- Κινέζος επιδημιολόγος: Η Κίνα καθυστέρησε πάρα πολύ οσον αφορά τον κοροναϊό
- Κλείνουν τα σχολεία στην Ιαπωνία λόγω κορωναϊού
- Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών: «Έρχονται ανά 5 λεπτά για να ζητήσουν μάσκα προστασίας»
- Επιστρέφει στην Ελλάδα ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ
- Προσοχή στο πέταγμα των χαρταετών συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ
- Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα λόγω του κορονοϊού
- Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Αθήνα
- Μηταράκης: «Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των εργασιών σε Χίο και Μυτιλήνη»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ικτίνος: Εκκαθάριση της θυγατρική Ικτίνος Μάρμαρον και αγορά ιδίων μετοχών
- Ιταλία: Παραίτηση της κυβέρνησης Κόντε και εκλογές ζητεί ο Σαλβίνι
- Ακύρωση όλων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής
- Ρήξη χιαστού ο Κούτρης, επέμβαση την άλλη εβδομάδα
- Υποχώρησαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο
- Ιταλία: Παραίτηση Κόντε και σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" ζητά ο Σαλβίνι
- H Energean αποκτά το μερίδιο της Total στο Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος
- Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία μάχεται κατά του κορωνοϊού
- Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Ισραήλ
- Σε εκκαθάριση μπαίνει η Ικτίνος Μάρμαρον