Ελληνοτουρκικά: Συζητάμε αλλά δεν συμφωνούμε
«Καταρχάς επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ.Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Με τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές.
Και πρόσθεσε: «Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Εβρο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35; Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής και εν πάση περιπτώσει σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019. Και ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Η Ελλάδα λοιπόν και σ’ αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει, έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες απ’ ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τις στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένη και την πρόσφατη σχετική επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η επιστολή αυτή είχε αποτέλεσμα διότι πια υπάρχουν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι. Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα, που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι όμως πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες αλλά για δύο μήνες μία ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης, δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα, να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου. Αρα το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».
Τέλος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις προς τα πάνω για το ΑΕΠ όπως και για τις επενδύσεις και τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
«Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Οπως ξέρετε η ΕΛΣΤΑΤ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προχωρά σε μια συνολική αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΕΠ. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανάπτυξη την οποία πέτυχε η κυβέρνηση μας ήταν ακόμη υψηλότερη από αυτήν την οποία γνωρίζαμε, όπως τουλάχιστον είχε αποτυπωθεί από τα προηγούμενα και δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική. Απλά τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη δυναμική παίζουν και οι επενδύσεις και θα έλεγα ότι είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σίγουρα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο τελικά, επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ, θα αποτυπωθεί και στους δείκτες όπως ο δείκτης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και όλα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουν υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αν αυξάνεται αυτό ή βελτιώνεται συνολικά η θέση της χώρας και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε όλους αυτούς τους δείκτες», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή:AΠΕ – ΜΠΕ
Το άρθρο Ελληνοτουρκικά: Συζητάμε αλλά δεν συμφωνούμε εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο: Δεν… πείθει η αγορά – Στροφή στα επιτόκια της ΕΚΤ
- Βουνό ή θάλασσα; 3 προορισμοί για να απολαύσετε και τα δύο
- Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια νοσοκομεία
- Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεισφορά 4,8 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδας
- ΠΑΣΟΚ: Ώρα αποφάσεων για Ανδρουλάκη- Η "σκιώδης κυβέρνηση" και ο γρίφος Γερουλάνου- Διαμαντοπούλου
- Δουκίσσης Πλακεντίας: Έστειλαν κατά λάθος συρμό του Προαστιακού στη γραμμή του μετρό - "Ξηλώθηκε" ο σταθμάρχης
- Παρά τον πακτωλό χρημάτων η ΕΕ χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή
- Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία
- Απειλητικό email για βόμβες σε σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στο Μετρό
- ΕΚΤ: Nέα μείωση επιτοκίων με «συμμάχους» πληθωρισμό και… ασθενή ανάπτυξη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ελληνοτουρκικά: Συζητάμε αλλά δεν συμφωνούμε
- ‘Ερχεται 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Ιταλία: “Θυσία” από τράπεζες και ασφαλιστικές ζητά ο υπουργός Οικονομικών
- Χρήστος Σταϊκούρας: Τα έργα στον ΒΟΑΚ έχουν ξεκινήσει και υπάρχει πρόοδος
- ΕΕ: Σχεδόν 95 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
- Προϋπολογισμός : Καλύτερα τα έσοδα – μειωμένες οι τιμές
- Καταδίκη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό
- Δέκα έργα και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιτόκια: Σε νέα μείωση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Ε.Ε.: Μειωμένες 29% οι εξαγωγές μαλακού σιταριού
- Εργα αναβάθμισης 5 εκατ. ευρώ στη μαρίνα Φλοίσβου από τη Lamda Marinas
- Στο σφυρί πορτρέτο του Άλαν Τούρινγκ, φιλοτεχνημένο από το ανθρωποειδές ρομπότ Ai-Da
- AHB Group: Νέες επενδύσεις και στόχευση στις διεθνείς αγορές για το "ΘΕΟΝΗ"
- Σούπερ Μάρκετ: Δείτε σε ποια προϊόντα θα μειωθούν οι τιμές έως 17% το επόμενο δίμηνο
- OHE: Ο κόσμος στην πιο δεινή κατάσταση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ακραία φτώχεια
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2024
- Αγροβολταϊκό πάρκο με επίκεντρο την καλλιέργεια τομάτας ετοιμάζει η Ιταλία
- Ένας 57χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιδιοκτήτη χώρου στάθμευσης στο Παγκράτι