Shein: Η Ιταλία ανοίγει έρευνα για greenwashing στον ιστότοπό της

14:43 27/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Η ανεξάρτητη αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με ενδεχόμενο greenwashing από την Infinite Styles Serves Co. Limited, μια εταιρεία που εδρεύει στο Δουβλίνο και δραστηριοποιείται ως Shein.

Η έρευνα θα εξετάσει τους ισχυρισμούς της εταιρείας σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές της, εστιάζοντας στον ιστότοπο και την εφαρμογή του διαδικτυακού λιανοπωλητή.

Η

Shein ιδρύθηκε στην Κίνα, αλλά τώρα έχει έδρα στη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της λιανικής πώλησης, χάρη σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που της επιτρέπει να παράγει ρούχα με βάση τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο.

Οι παραγγελίες παραδίδονται άμεσα στους πελάτες από εργοστάσια που βρίσκονται κυρίως στην Κίνα. Αυτή η προσέγγιση έχει επιτρέψει στην Shein να προσφέρει προϊόντα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, προσελκύοντας καταναλωτές που αναζητούν οικονομικές επιλογές, όπως πουλόβερ 10 ευρώ και θήκες τηλεφώνου 2 ευρώ, από μια ποικιλία που ανανεώνεται συνεχώς.

Όμως οι επικριτές της Shein υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι πρακτικές της εταιρείας ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση και την περιβαλλοντική σπατάλη, προβλήματα για τα οποία ο λιανοπωλητής έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει.

Ωστόσο, Ιταλοί αξιωματούχοι κατηγορούν την εταιρεία ότι παραπλανά τους καταναλωτές με ισχυρισμούς σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ρούχων που πωλεί.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι τέτοιες παραπλανητικές πρακτικές, γνωστές ως greenwashing, συμβαίνουν σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας, η συντομογραφία της οποίας στα ιταλικά είναι AGCM, ισχυρίζεται ότι ορισμένες από τις περιβαλλοντικές αναφορές στον ιταλικό ιστότοπο του Shein είναι παραπλανητικές ή παραλείπουν πληροφορίες.

Οι εικόνες που προωθούν τα ρούχα της Shein ως βιώσιμα γίνονται επίσης «μέσω γενικών, ασαφών, συγκεχυμένων ή/και παραπλανητικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών», αναφέρει η αρχή στην ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, ο εποπτικός φορέας επικαλέστηκε πληροφορίες από τη συλλογή «evoluShein» της Shein, οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να έχουν παραπλανήσει τους καταναλωτές, ώστε να νομίζουν ότι τα ρούχα που αγόρασαν από τη συλλογή μπορούν να ανακυκλωθούν.

Η AGCM ανέφερε ότι η δηλωμένη δέσμευσης της Shein για την απαλλαγή από τον άνθρακα, όπως προβάλλεται στον ιστότοπό της, έρχεται σε «προφανή αντίφαση» με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αναφέρονται στις εκθέσεις βιωσιμότητας της εταιρείας για τα έτη 2022 και 2023.

Από την πλευρά της, η Shein ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την ιταλική έρευνα.

«Θα θέλαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους και τους κανονισμούς στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε και να διατηρούμε τη διαφάνεια με τους πελάτες μας», ανέφερε το Shein σε ανακοίνωσή του.

Η Shein αντιμετωπίζει προκλήσεις και αλλού στην Ευρώπη. Επικριτές και ομάδες υπεράσπισης, όπως η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αντιταχθεί στην πιθανή εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου λόγω εργασιακών και περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα