Απαλλαγή φόρου στα ενοίκια για να ανοίξουν τα «κλειστά» σπίτια

08:59 5/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Το μέτρο της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων για τους ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα κλειστά σπίτια και θα τα ανοίξουν για να τα διαθέσουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση εξετάζεται να ενταχθεί στο καλάθι της ΔΕΘ.

Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb οι οποίοι θα γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.

Η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος θα αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 2 έως 3 χρόνια,

υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα του και θα το διαθέσει σε μακροχρόνια μίσθωση.

Η φορολογική κλίμακα για το εισόδημα από ενοίκια αρχίζει από εισαγωγικό κλιμάκιο ύψους 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, ενώ, για κάθε επιπλέον εισόδημα και μέχρι τα 35.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής φθάνει στο 35%. Επιπλέον αυτού του φόρου επιβάλλεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Το μέτρο θα συνοδευτεί από την αύξηση της επιδότησης για την ανακαίνιση των κλειστών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Για το πρόγραμμα εξετάζεται να αυξηθεί η επιδότηση στο 60% από 40% που ανέρχεται σήμερα και το ανώτατο όριο δαπανών να ανέβει στις 15.000 ευρώ από 10.000 ευρώ.

Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος εισπράττει ενοίκια 1.000 ευρώ το μήνα, θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ενώ εάν εισπράττει ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις 20.000 ευρώ, το φορολογικό όφελος ανεβαίνει στα 4.600 ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απαλλαγή,apallagi