Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Οκτώβριο

10:02 1/10/2024 - Πηγή: Dimosio

Το υπουργείο, κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να ανακοινώσει εκ νέου επιδοτήσεις, για το μήνα Οκτώβριο, τόσο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών χονδρεμπορικής όσο και λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, η οποία θα φέρει χαμηλότερους λογαριασμούς.

Οι τιμές, που αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε αργά το βράδυ, εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα των 15 λεπτών/κιλοβατώρα ενώ το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από τα 15,94 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι δύο μεγάλοι πάροχοι, Protergia και ΗΡΩΝ έχουν ανακοινώσει σταθερές τιμές και για τον Οκτώβριο στα

15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Οι προηγούμενοι μήνες είχαν καταγράψει τιμές κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με σημαντικές εκπτώσεις, οι οποίες τώρα φαίνεται να περιορίζονται.

Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο παρουσίασε εντυπωσιακή μείωση 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η πτώση μπορεί να αποδοθεί σε καιρικούς παράγοντες, καθώς οι πιο ήπιες θερμοκρασίες έχουν μειώσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η μέση χονδρική τιμή του Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε 111,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 13,9% σε σύγκριση με τα 129 ευρώ του Αυγούστου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή σήμερα, Τρίτη, φτάνει τα 81,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ χθες ήταν στα 65,61 ευρώ και την Κυριακή είχε πέσει ακόμη πιο κάτω, στα 56,92 ευρώ.

Για τον Αύγουστο, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε μικρή πτώση, καταγράφοντας 129,28 ευρώ/MWh, σε σχέση με 135,54 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 98,89 ευρώ/MWh τον Ιούνιο. Αυτή η πτώση των τιμών είναι ευνοϊκή για τους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο προμηθευτές, η ΔΕΗ και η Ζενίθ, μείωσαν τις τιμές τους από τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει την προσπάθεια των εταιρειών να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, τρεις εταιρείες, οι ΗΡΩΝ, Elpedison και Protergia, διατήρησαν τις τιμές τους σταθερές, αποδεικνύοντας τη στρατηγική τους να μην μετακυλήσουν στους πελάτες τις αυξήσεις κόστους. Ωστόσο, τέσσερις εταιρείες, οι NRG, Ελίν, Volton και Φυσικό Αέριο, αύξησαν τις τιμές τους, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα