Έκτακτη σύσκεψη για την πανώλη στην Περιφέρεια Κρήτης

10:50 5/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Συνάντηση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, και του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη. Το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η πρόοδος των ελέγχων που διεξάγονται από τα κλιμάκια, με στόχο την παρακολούθηση των κοπαδιών στην περιοχή των

δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Κρήτη.

Με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ, Νεκτάριου Βιδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, Νίκου Ραπτάκη, της Διευθύντριας Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου, Σοφίας Λαμπρινίδη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, η συνάντηση εστίασε στην αξιολόγηση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Κατά την ανάλυση της προόδου, επισημάνθηκε ότι οι έλεγχοι προχωρούν ικανοποιητικά και με γρήγορο ρυθμό, χάρη στις ενέργειες των οκτώ κλιμακίων. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της πρώτης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από τα κρούσματα, με 62 εκτροφές να έχουν εξεταστεί.

Από αύριο, θα ξεκινήσει ο έλεγχος της ζώνης των δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου για την αποδοτική διαχείριση της πανώλης. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες απολύμανσης και προστασίας των υπόλοιπων περιοχών. Σημαντική είναι η θετική αξιολόγηση της συνεργασίας των κτηνοτρόφων με τα κλιμάκια των κτηνιάτρων, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη και αποτελεσματική εκρίζωση της νόσου από το νησί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα