Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε υπερφαγία

11:15 23/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να έχει επίδραση όχι μόνο στη διάθεση αλλά και στην όρεξή μας, σύμφωνα με τον Dr. Burdakov. Ένας σημαντικός παράγοντας που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία είναι η λεπτίνη, μια ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Όταν η παραγωγή της μειώνεται, τα νευροπεπτίδια που διεγείρουν την πείνα παραμένουν ενεργά, οδηγώντας μας στην κατανάλωση περισσότερης τροφής, όπως τσιπς ή σνακ.

Παράλληλα, το αλκοόλ δρα και στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, ενισχύοντας το αίσθημα της πείνας. Έρευνα που

δημοσιεύθηκε το 2023 στο περιοδικό Nature ανέφερε πως όταν σε ποντίκια χορηγήθηκε αλκοόλ για τρεις συνεχόμενες ημέρες, αυτά κατανάλωσαν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες τροφής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των νευρώνων AgRP, που ευθύνονται για το αίσθημα έντονης πείνας, αυξήθηκε. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιούνται σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται κατά τη νηστεία. Όταν οι ερευνητές περιόρισαν τη δράση αυτών των νευρώνων, τα ποντίκια σταμάτησαν να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού, παρότι τους δόθηκε αλκοόλ.

Συμβουλές για τον περιορισμό της όρεξης που προκαλεί το αλκοόλ

Για να αποφύγετε τις λιγούρες που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση αλκοόλ, ο Dr. Burdakov προτείνει να ξεκινήσετε το βράδυ σας με ένα ισορροπημένο γεύμα που να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτό βοηθά στη σταδιακή απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα, περιορίζοντας την ξαφνική αύξηση της πείνας.

Επιπλέον, ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της επιθυμίας για ανθυγιεινά φαγητά είναι η αποφυγή της εύκολης πρόσβασής τους. Απομακρύνετε ανθυγιεινά σνακ από το σπίτι σας, ώστε να μην παρασύρεστε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες μετά από μια βραδιά με ποτό. Η αποφυγή της διαθεσιμότητας τέτοιων τροφίμων μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόσληψη θερμίδων και να βοηθήσει στον έλεγχο της διατροφής σας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα