Κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση για το νέο παραγωγικό μοντέλο: «Οριστική και μη αναστρέψιμη η ανάκαμψη της Οικονομίας μας»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα σχετικά με την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο: «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα».

Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, αναφέρθηκε στην «οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη δεκαετή κρίση.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, με μια δυναμική ανάπτυξη που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τόνισε τη θετική πορεία των επενδύσεων, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση, διευκρινίζοντας ότι η οικονομία της χώρας δεν στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στον τουρισμό.

«Δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010», είπε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας πως τότε, πριν την κρίση, ζούσαμε μια επίπλαστη οικονομική ευρωστία.

«Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, αλλα΄έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερα γιατί έχουμε περισσότερο χαμένο έδαφος να καλύψουμε»,τόνισε.

Οι ανακοινώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Στοίχημά μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην περίοδο του επιτυχημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με ισχυροποίηση της βιομηχανίας και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Συνεπώς, ο στόχος που υπηρετούμε είναι ανάπτυξη για όλους, παραγωγική ανάπτυξη παντού, βιώσιμη και διατηρήσιμη με επενδύσεις, διευκόλυνση και στήριξη της επιχειρηματικότητας και συνεχή προσαρμογή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο υπουργός επισήμανε ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίτευξη του διπλού στόχου που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός για την τρέχουσα τετραετία.

Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν τη σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και τη μείωση των περιφερειακών, ενδοπεριφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

«Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, συμβάλλοντας στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Κάθε περιφέρεια πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί προφανώς διαφέρουν οι ανάγκες, αλλά και το είδος των δυνατοτήτων στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες από τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία.

Και είναι κοινή αγωνία αλλά και κοινή προσδοκία όλων μας να αναγεννήσουμε τα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών. Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους, με δουλειές που θα τους δίνουν τη χαρά και την περηφάνια της εργασίας και της επιτυχίας τους.

Είναι μία εθνική αναγκαιότητα την οποία έρχεται να υπηρετήσει αυτή η κυβέρνηση με ακόμη πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε. Και έρχεται βέβαια να συσχετιστεί με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τις επενδύσεις στη βιομηχανία και την τεχνολογία», είπε ο υπουργός.

«Αν δεν το πετύχουμε αυτό, μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση στο μέλλον η ανθεκτικότητα της ανάπτυξής μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάθεση 3 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις. Επιπλέον, προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ για κίνητρα στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του σχεδίου, θα τεθεί σε λειτουργία η Κυβερνητική Επιτροπή για τη βιομηχανία, με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά τουλάχιστον 25% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις εντός διετίας, μέσω της κατάργησης 15 γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Παράλληλα, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα έργων logistics για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί, εντάσσονται επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, χρηματοδοτούμενες με 300 εκατ. ευρώ και εγγυημένη χρηματοδοτική ροή. Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη διατίθενται 33 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, 13,2 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τον ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, προχωρά η δημιουργία δύο νέων κέντρων logistics, στο Θριάσιο και στη Θεσσαλονίκη (πρώην στρατόπεδο Γκόνου), ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές στη χώρα, όπως λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα και Σέρρες.

Σχετικά με τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, αναπτύσσονται ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα που αναμένεται να διοχετεύσουν στην αγορά πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα δύομισι χρόνια περιλαμβάνει τη διατήρηση του θεσμού των εμβληματικών επενδύσεων και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Αυτές οι επενδύσεις έχουν αποδειχθεί ικανές να προχωρήσουν σε σημαντικά έργα που σχετίζονται με την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, την αυτάρκεια της χώρας σε υλικά όπως το χαρτί, την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων όπως το οινόπνευμα και την κρίσιμη συνεισφορά στην αμυντική βιομηχανία.

Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα είναι καινοτόμες, θα αξιοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθούν 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, με σκοπό τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων, θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη, υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ.

Οι 11 στάσεις στον οδικό χάρτη με τον οποίο θα διοχετευθούν στην αγορά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός θα διοχετευθούν στην αγορά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις.

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

1. Στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022 και των καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί χρηματοδοτούνται με 1 δις ευρώ ευρώ επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα.

2. Υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF.

3. Ενισχύονται με 170 εκατ. ευρώ από το RRF εμβληματικές επενδύσεις.

4. Προκηρύσσεται καθεστώς μεγάλων επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.

5. Προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

6. Διατίθενται επιπλέον, 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ για ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ ως φορολογική απαλλαγή.

7. Δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. Με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.

8. Λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκ. ευρώ.

9. Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback.

10. Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

11. Επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
μητσοτακης, ελλαδα, μίμηση, κρητη, logistics, θεσσαλονικη, δεδδηε, αλεξανδρουπολη, πατρα, σερρες, τραπεζες, δις, χρεος, law, fund, ειδήσεις, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, δεδδηε, εθνικη πινακοθηκη, δωδεκανησα, εθνικη, εργαλεια, ηγουμενιτσα, θριασιο, θρακη, κυκλαδες, οδικος χαρτης, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, αγορα, αγωνια, αυξηση, βρισκεται, δευτερο, δις, δωσει, εγγυηση, εδαφος, ευρω, ειπε, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ερευνα, ερχεται, τεχνολογια, ζωης, ειδος, θεσεις εργασιας, θεσσαλια, ομιλια, κυβερνηση, λειτουργια, μακεδονια, μηνυματα, μίμηση, μειωση, μοχλευση, νεες θεσεις εργασιας, οινοπνευμα, ροη, πρασινη, συγκεκριμενα, σχεδιο, τρια, φορολογικη, χαρα, ψηφιακη, αλυσιδα, ασφαλεια, δουλειες, εφαρμογη, εννεα, fund, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, law, logistics, τραπεζα, θεσεις, υλικα
Τυχαία Θέματα