Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

18:24 31/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Δρομολογούνται μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που  έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου, που εξειδικεύονται ως εξής:

Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.Αναστολή καταβολής
φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.

Παράλληλα, μετά από έρευνες και ελέγχους που διενήργησαν αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και του υπουργείου Υγείας μέσω του ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση προχώρησε στην ακόλουθη ενημέρωση:

(1) Το υπουργείο Υγείας από την αρχή του φαινομένου έχει θέσει στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας για τη διενέργεια ελέγχων στις ακτές κολύμβησης. Η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι οι έλεγχοι να συνοδεύονται από υγειονομική αναγνώριση των ακτών και, σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ψαριών, να γίνει σύσταση για αποφυγή της κολύμβησης.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δείγματα έχουν ληφθεί από 9 ακτές κολύμβησης στο δήμο Βόλου, με τα ευρήματα να δείχνουν μικροβιακούς δείκτες εντός των ορίων της νομοθεσίας και σύμφωνα με τις μετρήσεις των προηγούμενων ετών. Εντοπίστηκε αύξηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας χωρίς ανίχνευση συγκεκριμένων παθογόνων που να συνδέονται με νοσήματα. Προγραμματίζονται δειγματοληψίες καθημερινά τις επόμενες ημέρες σε όλες τις ακτές.

Εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα νεκρά ψάρια και η εικόνα των ακτών παραμείνει θετική, θα δοθεί η δυνατότητα στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προτείνει την άρση της απαγόρευσης κολύμβησης.

Με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας, και ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

(2) Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποστείλει κλιμάκιο επιθεωρητών για αυτοψία στην περιοχή της Κάρλας, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών.

Μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρακολουθείται η εξέλιξη της έκτασης του φαινομένου στην περιοχή του Παγασητικού με δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

(3) Η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η οποία υπέβαλε σχετική αναφορά.

Η καταστροφή των νεκρών ψαριών θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1069/2009, σε κατάλληλα αδειοδοτημένα κέντρα, και για τις ποσότητες με ανάμικτα νεκρά ψάρια, το υπουργείο έχει συντονίσει με εταιρεία που μπορεί να συνδράμει ανάλογα με τις ανάγκες της Περιφέρειας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα