Τι αποκαλύπτει το τηλεφώνημα Τραμπ με Πούτιν – Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ
Παρότι έχουν περάσει περισσότερες από 20 ημέρες από τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εξελίξεις δείχνουν πως η χώρα, το μεγαλύτερο θύμα των τελευταίων τριών ετών, θα κληθεί ξανά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές – και πλέον κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι δηλώσεις του πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη – πως επιδιώκει το τέλος της σύγκρουσης. Ο ίδιος και το επιτελείο του εργάζονται πάνω σε μια δική τους πρόταση, προσεγγίζοντας τη Μόσχα με τρόπο που αντικατοπτρίζει τη στρατηγική του Αμερικανού
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανταποκρίνεται άμεσα στις κινήσεις των ΗΠΑ, καθώς βλέπει σε αυτή την ευκαιρία όχι μόνο τη δυνατότητα να ενισχύσει τη θέση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και να επαναφέρει τη Μόσχα στο προσκήνιο ως ένα ισχυρό γεωπολιτικό κέντρο.
Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, πέρα από την ανακοίνωση για αμοιβαίες επισκέψεις σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, περιλαμβάνει ένα στοιχείο που ενδεχομένως αποκαλύπτει τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία. Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ τονίζει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος «θα ενημερωθεί αναλυτικά για τη συνομιλία με τον Πούτιν».
Ωστόσο, φαίνεται πως ο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασίσει και ανακοινώσει την αποστολή του Υπουργού Οικονομικών του στο Κίεβο, δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις προθέσεις του.
Η στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ δείχνει να στοχεύει στη λήξη της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο, η τύχη των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και οι αμυντικές εγγυήσεις που εύλογα ζητά το Κίεβο για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα.
Το πλάνο Τραμπ έχει στο προσκήνιο την οικονομική διασφάλιση από την πλευρά του Κιέβου πως θα δώσει αντίτιμο 500 δισ. έστω και σε είδος για να συνεχίσει ο Λευκός Οίκος να στηρίζει τις προσπάθειές του και φαίνεται να στηρίζει όλα τα υπόλοιπα κομβικά για τις ισορροπίες όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη στην προσωπική σχέση και εκτίμηση που ο Τραμπ τρέφει για τον Πούτιν.
Η υπόθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία με την υπόθεση της Γάζας μόνο που ο Τραμπ δεν ζητά την κυριότητα μίας ακόμη χώρας προκειμένου να την προστατεύσει, να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Δύσης και να προτάξει το δίκαιο. Ο Τραμπ θέλει άμεσα με τον δικό του τρόπο να εμπλέξει άμεσα και με φυσική παρουσία την Ευρώπη στην Ουκρανία και δείχνει να αδιαφορεί για το κατά πόσο κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εφικτό και θα γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό όντως να τελειώσει τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη και να πάρει εν δικαίω τα εύσημα για αυτό. Η διαφορά είναι πως το τέλος που επιχειρεί να βάλει δεν έχει βάσεις που να εγγυώνται πως αυτό που ο πλανήτης και η Ουκρανία ζει από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν είναι μία ακόμη «παγωμένη» σύρραξη ή ένα ακόμη κεφάλαιο στη μακρά λίστα με τις εντάσεις που διέπουν τις σχέσεις Κιέβου – Μόσχας από το 2014 μέχρι και σήμερα. Στον αντίποδα, μέσα από την Ουκρανία, ο Τραμπ θα επιχειρήσει και ενδεχομένως θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη μόνο που αυτά θα είναι βραχυπρόθεσμα.
Το «μπαλάκι» εκτός από την Ευρώπη πέφτει σήμερα και στην πλευρά του ΝΑΤΟ το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να αποδέχεται ως de facto πολιτική του τις κινήσεις της κραταιάς αλλά και σήμερα δυσανάγνωστης πολιτικής των ΗΠΑ. Εάν η Βορειοατλαντική συμμαχία συνταχθεί πίσω από τις Αμερικανικές θέσεις και η πόρτα για το Κίεβο κλείσει επίσημα και οριστικά τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ουκρανία να μετατραπεί σύντομα σε περιοχή με κενό «κηδεμονίας» το οποίο δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να καλύψει – σαρωτικά το Πεκίνο. Σε μία τέτοια εξέλιξη το πρόβλημα θα γίνει από Ουκρανικό άμεσα και αμοιβαία ρωσοαμερικανικό.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ζυμαρικά
- Χανιά: Ο «εφιάλτης» που έζησε ιδιοκτήτης ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης με εταιρεία διαχείρισης
- Ποιος είναι ο 53χρονος κακοποιός που συνελήφθη μετά από 17 χρόνια για τη ληστεία σε τράπεζα – Δείτε φωτογραφίες από το ριφιφί του 2008
- Νέα για την εξαφάνιση στη Λάρισα: Τι έγινε τελικά με τον 39χρονο Βασίλη
- Ουκρανία: Μουδιασμένη η Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ – Οι αντιδράσεις μετά την επικοινωνία με Πούτιν
- Πιερία: Ο λόγος που η 34χρονη δολοφόνησε τον Κώστα Σιαμήτρα
- Νέα «γραμμή» για τα Τέμπη
- Τσελέντης: Το αισιόδοξο σενάριο είναι σεισμός 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
- Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο
- ΕΦΤΙΑΞΑΝ ROBOT ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΩΣ ΤΟ 2027
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- Τελευταία Νέα Dimosio
- Τι αποκαλύπτει το τηλεφώνημα Τραμπ με Πούτιν – Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ
- Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες
- Επίθεση του Ρουβίκωνα με τρικάκια στο σπίτι του Τασούλα
- Ζελένσκι: Αν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστούμε την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Γκανάς: Η καλντέρα έχει ανυψωθεί έως 4 εκ. από τον Αύγουστο και έχει μετακινηθεί ανατολικά
- Παπαζάχος για Σαντορίνη: Πιθανή η έκρηξη του ηφαιστείου – Έχει φύγει από την κατάσταση ηρεμίας
- ΑΑΔΕ: Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 σε πάνω από 110.000 δικαιούχους
- Πιερία: Στη φυλακή η 34χρονη που σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στην αυλή
- Νεκρός εντοπίστηκε 57χρονος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- ΑΕΔ για αναδρομικά στις επικουρικές: Ποιοι τα δικαιούνται και ποιοι όχι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Volvo: Μειώνει κατά 5.000 ευρώ τις τιμές των ηλεκτρικών της
- Greek Municipalities Push for Environmental Protection, Debt Relief in Key Meeting
- Greek Foreign Minister Criticizes Turkey’s Actions During NATO Exercise
- Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς
- «Σπάει» σταδιακά το κρύο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο
- Η αποτίμηση της Theracell IKE, η Orgenesis και ο Χάικο φον ντερ Λάιεν, η Duke Robotics Hellas και τα ακίνητα της ΕΧΑΕ
- Γιορτή για δυνατούς λύτες σήμερα
- Αναδρομικά μόνο για όσους κερδίζουν στα δικαστήρια - Νομικοί εξηγούν στο Dnews
- Τι ευρωπαϊκή άμυνα θέλει η Ελλάδα;
- Στο φως το σχέδιο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: Η «Ριβιέρα» της Γάζας και ο Οτσαλάν σε «ρόλο Νέλσον Μαντέλα»