Υπασβεστιαιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα – Πώς να την αντιμετωπίσετε

10:18 3/11/2024 - Πηγή: Dimosio

Η υπασβεστιαιμία, η οποία αναφέρεται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως η εξασθένηση των οστών, προβλήματα στη μυϊκή λειτουργία και διαταραχές στην επικοινωνία των νεύρων.

Η σωστή κατανόηση των απαιτήσεων σε ασβέστιο είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση καλής υγείας και ευημερίας.

Η Συνιστώμενη Διατροφική Ανάγκη (RDA) σε ασβέστιο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο:

Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πρέπει να είναι μεταξύ 8,5 και 10,5 mg/dL. Επίπεδα κάτω από αυτό το εύρος μπορεί να υποδηλώνουν

υπασβεστιαιμία.

Υπασβεστιαιμία: Συμπτώματα και αιτίες

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή ξαφνικά, οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητά της.

Συμπτώματα:

Μυϊκές κράμπες ή σπασμοίΜυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, τα χείλη ή τα πέλματαΚούραση και αδυναμίαΞηρό δέρμα και εύθραυστα νύχιαΠροβλήματα μνήμης και διαταραχές διάθεσηςΣοβαρές περιπτώσεις: επιληπτικές κρίσεις, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Αιτίες

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου, επομένως η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία.Ορμονική ανισορροπία: Η χαμηλή παραθυρεοειδική ορμόνη (PTH) επηρεάζει τη ρύθμιση του ασβεστίου.Δυσλειτουργία των νεφρών: Τα νεφρά βοηθούν στην επεξεργασία του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Τυχόν δυσλειτουργία τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ασβεστίου.Διατροφική ανεπάρκεια: Η ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί -με την πάροδο του χρόνου- να οδηγήσει σε ελλείψεις.Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισπασμωδικά και ορισμένα διουρητικά, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ασβεστίου.

Επιπλοκές υπασβεστιαιμίας

Η υπασβεστιαιμία που δεν θεραπεύεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

Οστεοπόρωση: Το παρατεταμένα χαμηλό επίπεδο ασβεστίου μπορεί να μειώσει την οστική πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.Οδοντιατρικά προβλήματα: Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να αποδυναμώσει τα δόντια και να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα.Νευρολογικά συμπτώματα: Η σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, διαταραχές της διάθεσης και σε -ακραίες περιπτώσεις- επιληπτικές κρίσεις.Καρδιολογικές επιπλοκές: Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να οδηγήσουν σε αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή χωρίς έγκαιρη θεραπεία.

Ιατρικές θεραπείες για την υπασβεστιαιμία

Οι ιατρικές θεραπείες για την υπασβεστιαιμία ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα:

Συμπληρώματα ασβεστίου: Τα από του στόματος συμπληρώματα ασβεστίου είναι κοινά για την ήπια υπασβεστιαιμία.Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Όταν η αιτία είναι χαμηλή βιταμίνη D, ένας γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα για την ενίσχυση της απορρόφησης ασβεστίου.Ενδοφλέβια λήψη ασβεστίου: Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί λήψη ασβεστίου μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης για ταχύτερη ανταπόκριση.Ορμονική θεραπεία: Για ασθενείς με υποπαραθυρεοειδισμό (χαμηλή PTH), η ορμονική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ασβεστίου.

Διατροφική αντιμετώπιση της υπασβεστιαιμίας

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητες και οι ακόλουθες διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι ευεργετικές.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυρί, γιαούρτιΦυλλώδη χόρτα: λάχανο, λαχανίδα (kale) και μπρόκολοΞηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, σπόροι chiaΨάρια: σαρδέλες, σολομός

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (για ενισχυμένη απορρόφηση ασβεστίου)

Ψάρια: σολομός, σκουμπρίΕμπλουτισμένα τρόφιμα: ορισμένα δημητριακά, χυμοί και εναλλακτικά των γαλακτοκομικώνΑυγά: ειδικά οι κρόκοιΜανιτάρια εκτεθειμένα στο ηλιακό φως

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπασβεστιαιμίας;

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν την υπασβεστιαιμία μέσω εξετάσεων αίματος, που μετρούν τα επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης D και παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH). Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία.

Μπορεί η υπασβεστιαιμία να αντιστραφεί μόνο μέσω διατροφής;

Οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν μόνο με διατροφικές προσαρμογές, όπως αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνης D. Ωστόσο, σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Είναι η υπασβεστιαιμία πιο συχνή σε κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα;

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες, αλλά οι μεγαλύτεροι ενήλικες, ειδικά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω χαμηλότερων ρυθμών απορρόφησης ασβεστίου και πιθανών ελλείψεων, ειδικά σε βιταμίνη D.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα