Υπουργείο Υγείας: Ολόκληρο το σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα

17:43 13/1/2025 - Πηγή: Dimosio

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην άμεση μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα των δημοσίων νοσοκομείων παρουσίασε το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ανέφερε: «Στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες εφημέρευσης και να πάψει να ταλαιπωρείται ο πολίτης».

Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή καθώς οι αλλαγές θα χρειαστούν

χρόνο, καθώς σχετίζονται και με τις κτιριακές βελτιώσεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λόγω των ανακαινίσεων, να περιοριστεί ο χώρος που εξυπηρετούνται τα περιστατικά.

Ανακαινίσεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων

Όπως επεσήμανε και ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ΤΕΠ του Αττικού νοσοκομείου, για παράδειγμα, μετατρέπεται από 1000 τ.μ. σε νέο τμήμα 5000 τ.μ. και προσωρινά οι ασθενείς εξυπηρετούνται σε μικρότερους χώρους.

Παρόμοιες ανακαινίσεις πραγματοποιούνται και σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, με αποτέλεσμα προσωρινή ταλαιπωρία για τους πολίτες. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2025 και τις αρχές του 2026, οι νέες υποδομές θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πολίτες θα διαπιστώσουν σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες των εφημεριών. «Είναι μια προσωρινή ταλαιπωρία, αλλά θα πρέπει να την περάσουμε.

Τα νέα ΤΕΠ θα αλλάξουν την εικόνα που είχαμε για την εφημερία καθώς θα έχουμε περισσότερα ιατρεία και νέες τεχνολογίες», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ειδικό κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης για την τεχνολογική αναβάθμιση των ΤΕΠ.

Διαλογή περιστατικών και αναβάθμιση των κέντρων υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι το βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων είναι η διαλογή των περιστατικών. Όπως ανέφερε, «ένα στα δύο περιστατικά που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα κέντρα υγείας».

«Μόνο έτσι θα μειώσουμε την ταλαιπωρία με τη διαλογή των ασθενών και θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν για τη δράση αυτών των κέντρων υγείας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο σημείο αυτό από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι ο σκοπός είναι να μάθουν οι πολίτες για τη λειτουργία εφημερίας των κέντρων υγείας. Έφερε ως παράδειγμα το κέντρο υγείας Κερατσινίου όπου δέχεται 350 άτομα και μπορεί να κάνει ακόμη και θρομβόλυση, δηλαδή και αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών στη διάρκεια της εφημερίας του.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι ήδη μεγάλα κέντρα υγείας στην πρώτη ΥΠΕ, όπως αυτά που βρίσκονται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Καλλιθέα, στο Μαρούσι και την Ραφήνα, αλλά και στη δεύτερη ΥΠΕ, όπως τα κέντρα υγείας Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας, Περιστερίου και Κερατσινίου, εξυπηρετούν αρκετούς πολίτες και ο στόχος είναι να εξυπηρετήσουν περισσότερους στο μέλλον.

Όπως ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, θα γίνουν άμεσα 50 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα κέντρα υγείας που θα αρχίσουν σταδιακά να υποστηρίζουν τις εφημερίες των νοσοκομείων στην Αττική.

Ο υπουργός Yγείας ανέφερε ότι η έλλειψη τραυματιοφορέων αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, λόγω καθυστερήσεων στην κίνηση των ασθενών μέσα σε μία εφημερία και προανήγγειλε την ενίσχυση όλων των τμημάτων των νοσοκομείων με 500 επικουρικούς εργαζόμενους τραυματιοφορείς.

«Οι οργανωτικές αλλαγές στα νοσοκομεία θα προχωρήσουν με ελεγχόμενο ρυθμό»

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του τόνισε ότι από τις πρώτες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ήδη στις εφημερίες φαίνεται ότι υπάρχει μία σημαντική βελτίωση στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες των εφημεριών, ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία, όπου έχει καταγραφεί μείωση έως και 20% στην προσέλευση.

Αντίθετα, παρατήρησε ότι καταγράφεται επιδείνωση της κατάστασης και αύξηση της προσέλευσης – ειδικά το πρωί -σε τρία νοσοκομεία τα οποία είναι το «Γεώργιος Γεννηματάς», το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό».

«Οι οργανωτικές αλλαγές στα νοσοκομεία θα προχωρήσουν με ελεγχόμενο ρυθμό και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες με τη βοήθεια και την επαναλειτουργία του κέντρου ελέγχου των εφημεριών» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόνο για τα ΤΕΠ θα διατεθούν άμεσα 100 νέοι επικουρικοί εργαζόμενοι τραυματιοφορείς.

Αναφερόμενος στους άξονες που αφορούν οι αλλαγές στις εφημερίες και στα ΤΕΠ είπε ότι είναι οι οργανωτικές αλλαγές, η ενίσχυση του προσωπικού, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και των τεχνολογιών στα ΤΕΠ, οι ψηφιακές παρεμβάσεις, οι εθελοντές στη στήριξη των εφημεριών, αλλά και διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός υγείας, αναφερόμενος στο ανθρώπινο πρόσωπο της εφημερίας, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η βιωματική εμπειρία σε μία εφημερία καθώς αυτό βελτιώνει συνολικά τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους προσέρχονται σε ένα νοσοκομείο».

Ένας από τους άξονες που αφορά τους εθελοντές, όπως εξήγησε, θα είναι η συμμετοχή 25 στελεχών του Ερυθρού σταυρού οι οποίοι θα είναι με στολή για να γίνονται αντιληπτοί από τους ασθενείς και θα βοηθούν στην καθοδήγησή τους στην εφημερία.

«Είναι μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση, καθώς κανείς δεν πάει στην εφημερία επειδή το θέλει» όπως τόνισε ο υπουργός υγείας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ρύθμιση για ελεύθερο wifi στους χώρους των εφημεριών καθώς και για λειτουργία τηλεοράσεων ώστε να γίνεται πιο εύκολη η αναμονή.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που αφορούν το νομοθετικό κομμάτι, είπε ότι ετοιμάζεται ένα μεγάλο νομοσχέδιο για το τραύμα, για το οποίο έχει ζητηθεί η γνώμη και ξένων εμπειρογνωμόνων και καθηγητών και θα καθορίζει πως θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά. Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου θα υπάρξουν ελικοδρόμια στα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Ψηφιακή αναβάθμιση με «βραχιολάκια» και παρακολούθησε τους χρόνους αναμονής σε πραγματικό χρόνο

Όσον αφορά τον έβδομο πυλώνα που αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση των εφημεριών, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι τις αρχές του 2026 ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει στο κινητό του τι ακριβώς γίνεται στην εφημερία σε πραγματικό χρόνο. Παρεμβαίνοντας ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στόχος είναι «οι ασθενείς να μπορούν να παρακολουθούν τους χρόνους αναμονής της εφημερίας σε ένα νοσοκομείο, ώστε να επιλέγουν και οι ίδιοι που θα πηγαίνουν για να ταλαιπωρούνται λιγότερο».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι πλέον οι ασθενείς που θα μπαίνουν στην εφημερία, κατά την είσοδό τους θα εφοδιάζονται με ένα QR code το οποίο ουσιαστικά θα σκανάρεται σε όλα τα βήματα της παραμονής τους στο νοσοκομείο ώστε να ελέγχονται και οι χρόνοι αναμονής σε κάθε τμήμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν διευκρίνισε αν θα πρόκειται για ηλεκτρονικό βραχιολάκι αλλά, όπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα επεκτείνεται. Τα νοσοκομεία αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά πιθανότατα θα είναι ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο, το Λαϊκό και το Κωνσταντοπούλειο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος εξήγησε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην εφημερία των ψυχιατρικών δομών τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2025. Επίσης, τόνισε ότι βελτιώνεται η διαδικασία με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις για τους ψυχιατρικούς ασθενείς, τονίζοντας ότι θα μπορούν να νοσηλεύονται πλέον κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Οι επτά άξονες του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα:

ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΛήψη

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα