DBRS: Υποβάθμισε σε σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS διατήρησε την αξιολόγησή του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB (low), υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερό» από «θετικό».

Σύμφωνα με την DBRS, η πτωτική αναθεώρηση της τάσης για την ελληνική οικονομία οφείλεται στην «παύση» της οικονομικής δραστηριότητας

και την πιθανή ύφεση στην οποία οδηγεί η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και στο γεγονός ότι ο χρόνος και η ταχύτητα μιας ενδεχόμενης ανάκαμψης είναι ασαφείς.

Όπως τονίζει ο οίκος, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και έχει αποτρέψει μια σοβαρή κρίση υγείας μέχρι στιγμής. Επίσης, προσθέτει ότι τα έκτακτα φορολογικά μέτρα θα μειώσουν τη σοβαρότητα του οικονομικού αντίκτυπου, ωστόσο, η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί φέτος, επιδεινωμένη από τους κρίσιμους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή, η DBRS τονίζει πως η ανάκαμψη το 2021 παραμένει αβέβαια. Υπό αυτές τις συνθήκες το δημόσιο χρέος και η δημοσιονομική ισορροπία θα επιβαρυνθούν και το πόσο θα κρατήσει αυτό παραμένει «υψηλή αβεβαιότητα».

Παράλληλα, τονίζει ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση, με ισχυρή δέσμευση, να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση σημειώνοντας τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος μετρητών.

Η Ελλάδα, εκτιμά η DBRS, οδεύει σε ύφεση με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% φέτος. Και αυτό καθώς η πανδημία χτυπά την οικονομία με διάφορους τρόπους. Η πιο αδύναμη παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση θα πλήξει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών. Επιπλέον το lockdown και οι περιορισμοί στα ταξίδια επηρεάζουν τον τουριστικό κλάδο που αντιστοιχεί σε πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Παρ’ όλα αυτά το χρέος είναι στο 176,6% του ΑΕΠ και θα αυξηθεί περαιτέρω μετά τις εξελίξεις. Σε ένα βαθμό αυτό αντισταθμίζεται από τις μεγάλες ωριμάνσεις και το ότι στο μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται από τον επίσημο τομέα. Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα είναι αποδεκτά στο έκτακτο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τονίζει στην αξιολόγησή της η DBRS.

Η επόμενη αξιολόγηση του καναδικού οίκου για την ελληνική οικονομία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε επίσης: - S&P: «Βλέπει» ύφεση 9% φέτος για την Ελλάδα- Υποβάθμισε το outlook σε σταθερό - Oxford Economics για Ελλάδα: «Φρένο» στο σερί αναβαθμίσεων λόγω Covid-19 - Υποβάθμιση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch - Η Moody’s «ξαναχτυπά»: Υποβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών - JP Morgan: Νέο «χτύπημα» στις ελληνικές τράπεζες-Επιθετική μείωση στις τιμές-στόχουςΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΚαναδάςελληνική οικονομίαπιστοληπτική ικανότητακορονοιόςανάκαμψηΑΕΠχρέοςαβεβαιότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα