Eurobank: Πού οφείλεται η επί τα βελτίω αναθεώρηση του ΑΕΠ
Όπως είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 23 και τον Μάρτιο του 2024, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 17 Οκτωβρίου 2024 προέβη σε προγραμματισμένη μείζονα αναθεώρηση των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών, εισάγοντας μεθοδολογικές βελτιώσεις και αξιοποιώντας νέα επικαιροποιημένα στοιχεία.
Βάσει των νέων δεδομένων, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης του 2023 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στο 2,3%, από 2,0% προηγουμένως.
Μετρώντας το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από την πλευρά της ζήτησης, η αναθεώρηση
Αντιθέτως, οι αρνητικές επιδράσεις των καθαρών εξαγωγών (= εξαγωγές μείον εισαγωγές) και της μεταβολής των αποθεμάτων -συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών διαφορών- διευρύνθηκαν κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Ο υψηλότερος σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις ρυθμός αύξησης των επενδύσεων παγίων το 2023 αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την επίδοση της οικονομίας. Μέσω των επενδύσεων παγίων διευρύνονται οι παραγωγικές δυνατότητες καθότι ενισχύεται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός. Εντούτοις, η ισχνή επίδοση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών λόγω της στασιμότητας των εξαγωγών αγαθών, δημιουργεί εμπόδια για την περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ, για τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά εγείρει και προβληματισμούς για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Το πραγματικό ΑΕΠ του 2023 ήταν χαμηλότερο κατά 17,0% σε σύγκριση με την κορυφή της προ κρίσης χρέους περιόδου (2008)
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πραγματικό ΑΕΠ του 2023 ήταν υψηλότερο κατά 13,7% σε σύγκριση με τον πυθμένα (trough) της κρίσης χρέους (2013), ωστόσο ήταν χαμηλότερο κατά 17,0% σε σχέση με την κορυφή (peak) της προς κρίσης χρέους περιόδου (2008).
Ως εκ τούτου, τα τελευταία δέκα χρόνια η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει το 37,0% των απωλειών σε όρους πραγματικού ΑΕΠ που είχε την 5ετία 2009-2013 (-27,0%). Για να φτάσει η ελληνική οικονομία στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ήτοι το 2030, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ που είχε το 2008, θα πρέπει για τα επόμενα 7 χρόνια (2024, 2025, …, 2030) να μεγεθύνεται με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,7%.
Παρά την ώθηση που δίνουν στην οικονομία τα κεφάλαια του Ταμείου, Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, το προαναφερθέν σενάριο ανάπτυξης κρίνεται ως αισιόδοξο. Οι περιορισμοί πηγάζουν από τα τρέχοντα εξωγενή ρίσκα (γεωπολιτικές εντάσεις και στασιμότητα Ευρωζώνης) αλλά και από τις επιπτώσεις των χαμηλών καθαρών επενδύσεων και του δημογραφικού προβλήματος στον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην πρόσφατη έκθεσή του για τις προοπτικές της πα-γκόσμιας οικονομίας (Οκτ-24), εκτιμά τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης στην Ελλάδα την 6ετία 2024-2029 στο 1,7%.
Η μεταφορά πόρων από την ιδιωτική κατανάλωση στις επενδύσεις παγίων και τις εξαγωγές αγαθών είναι επιβεβλημένη για τη θωράκιση της οικονομίας έναντι μελλοντικών κρίσεων
Πέραν της ανάγκης για τη διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης έτσι ώστε να μειώσει σε έναν βαθμό την απόσταση που τη χωρίζει από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εξίσου σημαντικό είναι το εν λόγω μονοπάτι μεγέθυνσης να μετασχηματίσει την οικονομία, καθιστώντας την ανθεκτικότερη έναντι μελλοντικών κρίσεων.
Αυτό το ζήτημα κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το μερίδιο της ονομαστικής ιδιωτικής κατανάλωσης στο ονομαστικό ΑΕΠ ήταν στο 68,7% το 2023, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες. Τον ίδιο χρόνο, τα μερίδια των επενδύσεων παγίων και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ήταν στο 15,2% και στο 43,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 6,7 και 6,8 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Τα τρέχοντα μερίδια των συνιστωσών δαπάνης στο ονομαστικό ΑΕΠ συνεπάγονται ένα εμπορικό έλλειμμα της τάξης του 4,7%.
Ο στόχος της ενίσχυσης των επενδύσεων παγίων και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με παράλληλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος συνεπάγεται τη συρρίκνωση του μεριδίου της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ. Δηλαδή, θα πρέπει η ιδιωτική κατανάλωση να μεγεθύνεται με έναν ρυθμό ηπιότερο σε σχέση με το ΑΕΠ (αρκετά ηπιότερο στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας). Η αύξηση των επενδύσεων παγίων -ειδικά των παραγωγικών επενδύσεων με υψηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα- πέραν της αύξησης της ζήτησης, σταδιακά οδηγεί σε ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης (προσφορά), ενώ η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος μειώνει την εξάρτηση της οικονομίας από τον εξωτερικό δανεισμό καθιστώντας την ανθεκτικότερη σε μελλοντικούς κινδύνους.
#ΑΕΠ #Eurobank #7_ημέρες_οικονομία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
- Deloitte: Παράταση των αιτήσεων για το νέο Επαγγελματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανάπτυξη Επιχειρησιακών Συστημάτων Λογισμικού»
- CNN: Απόλυτη ισοπαλία για Τραμπ και Χάρις στην τελευταία δημοσκόπηση
- Ήρθαν στη Γη με σκάφος της Space X του Ελον Μασκ αστροναύτες που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν εξαιτίας των τυφώνων
- Καμένα Βούρλα: Πώς έφτασαν οι αστυνομικοί στην σύλληψη 50χρονης για τον φόνο ηλικιωμένης
- Τελική δημοσκόπηση CNN: Τραμπ και Κάμαλα Χάρις ισοψηφούν στο 47%
- Κρεμλίνο: Διαψεύδει μυστικές επαφές Πούτιν - Μασκ από το 2022
- Εκλογές ΗΠΑ: Η εφημερίδα Washington Post δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για την 4η Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία
- Οι πωλήσεις βραχυχρόνιων ξένων οδήγησαν την αγορά κάτω από τις 1.400 μονάδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- ΤΑΙΠΕΔ: Τρία σχήματα διεκδικούν το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ
- Βουλή: Διαβιβάστηκε δικογραφία για την αναβάθμιση μαχητικών επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- Κίνα: Την προβληματίζει η αποστολή Βορειοκορεάτικων στρατευμάτων στη Ρωσία
- Τουρκία: Νέα συμφωνία με Σομαλία για έρευνα υδρογονανθράκων
- Τέρνα Ενεργειακή: €35,5 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ
- Eurobank: Πού οφείλεται η επί τα βελτίω αναθεώρηση του ΑΕΠ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Eurobank: Πού οφείλεται η επί τα βελτίω αναθεώρηση του ΑΕΠ
- ΤΑΙΠΕΔ: Τρία σχήματα διεκδικούν το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ
- Βουλή: Διαβιβάστηκε δικογραφία για την αναβάθμιση μαχητικών επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- Κίνα: Την προβληματίζει η αποστολή Βορειοκορεάτικων στρατευμάτων στη Ρωσία
- Τουρκία: Νέα συμφωνία με Σομαλία για έρευνα υδρογονανθράκων
- Τέρνα Ενεργειακή: €35,5 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ
- Πάτρα: Μαθήτρια νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα- Λιποθύμησε στην τάξη, κλειστά σχολεία
- Ανοδικά, αλλά προς εβδομαδιαίες απώλειες το Bitcoin
- Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους
- Πούτιν-Μασκ: Είχαν μια και μόνο συνομιλία λέει το Κρεμλίνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι τιμές ανεβαίνουν, οι καταναλωτές περιμένουν
- Washington Post: « «Η δουλειά μας, είναι να είμαστε ανεξάρτητοι – Δεν στηρίζουμε ούτε Χάρις, ούτε Τραμπ»
- Προφυλακίστηκε 50χρονη για το έγκλημα στα Καμένα Βούρλα
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για την 4η Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία
- ΗΠΑ: Στέλνουν F-16 στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή του ισραηλινού χτυπήματος στο Ιράν
- ΗΠΑ: Δικαστήριο απαγόρευσε στην Πολιτεία της Βιρτζίνια να διαγράψει ψηφοφόρους από τους εκλογικούς καταλόγους πριν από τις εκλογές
- Λίβανος: Εξεύρεση επειγόντως διπλωματικής λύσης, εφαρμογή της απόφασης 1701 και προστασία των αμάχων ζητά ο Μπλίνκεν
- CNN: Απόλυτη ισοπαλία για Τραμπ και Χάρις στην τελευταία δημοσκόπηση
- Ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ: Εάν δεν δείξουμε ευελιξία, δεν θα υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους