ΑΑΔΕ: Ακολουθεί το «μονοπάτι» Booking για να ξετρυπώσει αδήλωτα Airbnb

Από «κόσκινο» περνά την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και των καταλυμμάτων εν γένει, όπου οι τζίροι έχουν εκτιναχθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να καταγράψει πιθανές αδήλωτες ενοικιάσεις και έσοδα, αλλά και «παρακάμψεις» του σχετικού μητρώου βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ουσιαστικά η Αρχή, κατ΄ αρχήν, προχωρά σε διασταυρώσεις στοιχείων για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της Booking και άλλων πλατφορμών, βασει της συμφωνίας που έχει υπογράψει για την παροχή δεδομένων σχετικά με τον αριθμό και το

κόστος μισθώσεων, με τα δηλωμένα στο μητρώο καταλύματα. Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά ζυγίζονται και με στοιχεία από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Επίσης η ΑΑΔΕ «σκανάρει» όσους ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση και δεν έχουν συστήσει εταιρεία με ξεχωριστό ΑΦΜ. Ουσιαστικά, περίπου 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα θα περάσουν από ελέγχους, ώστε να καταφανεί, εάν έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και καταβάλλουν από φέτος ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Να σημειωθεί ότι το επόμενο έτος θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι με την κλίμακα των ενοικίων, όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει θα λάβουν προειδοποιητικό email από την ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, έχει ήδη λάβει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, καθώς και το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές, θα ξεκινήσει σύντομα τις διασταυρώσεις.

Τα ξενοδοχεία

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα που προχωρούν σε πωλήσεις μέσω μεγάλων πλατφορμών, όπως η Booking, για να καταγραφούν τυχόν «χάσματα μεταξύ των κρατήσεων και των δηλωθέντων εσόδων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι πλατφόρμες εχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης κ.λπ.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη, εχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ήδη ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης, με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Booking.com. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν, με βάση αυτά τα στοιχεία, πληρώνονται οι φόροι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Νέες μονάδες «έξυπνων κομάντο»

Για την διενέργεια της όλης αυτής επιχείρησης η ΑΑΔΕ αξιοποιεί τη νέα μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων, που χρησιμοποιεί αλγορίθμους και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας όλες τις δεξαμενές φορολογικών και άλλων δεδομένων. Δηλαδή, τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, τα περσινά εισοδήματα (που αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2024) σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων.

Πρόστιμα

Όσοι και όσες, δε, εντοπιστούν να παρανομούν θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα, αλλά και θα κληθούν να πληρώσουν φόρους.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb μέχρι και το έτος 2023 ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν έως 20.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι «καμπάνες» έγιναν πιο «τσουχτερές», καθώς για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΑΔΕ #Βραχυχρόνιες_Μισθώσεις #Airbnb #Booking
Keywords
Τυχαία Θέματα