ΑΕΠ και «ενεργειακή φτώχεια» τροφοδοτούν σενάρια νέων μέτρων στήριξης

Με «καύσιμο» από την περαιτέρω θετική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών και βέβαια συνολικά η κυβέρνηση, εξετάζουν νέο γύρο ενισχύσεων, στο φόντο και των εκρηκτικών αυξήσεων στην ενέργεια που πλήττουν ειδικά τις ευάλωτες ομάδες.

«Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για να υποστηρίξουμε όλους τους πολίτες και ειδικά τους πλέον ευάλωτους. Αυτό το "ράλι" των τιμών στην ενέργεια ειδικά στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά», τόνισε χαρακτηριστικά

χτες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ήδη, βέβαια με χτεσινή τροπολογία προωθήθηκε η σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», για την επιδότηση των νοικοκυριών τόσο για τους λογαριασμούς ρεύματος όσο και φυσικού αερίου. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει μια οριζόντια επιδότηση για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στο μοντέλο του ρεύματος. Εκτιμάται, δε, ότι ένα ποσό γύρω στα100 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αρκετό για να στηρίξει τους καταναλωτές.

Μάλιστα με βάση την κατατεθείσα τροπολογία, με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται δκαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Με κοινή απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

Περαιτέρω πάντως επεξεργασίες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη, ωστόσο αναμένεται να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα μετά το πέρας της νέας αξιολόγησης και βέβαια θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2021 το Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό το προσχέδιο για το 2022, που κατατίθεται τη Δευτέρα, δεν αναμένεται να περιλαμβάνει κάποιο συνταρακτικό νέο εκπλήξεις στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων και των εισοδηματικών ενισχύσεων. Βέβαια ήδη τα σημάδια είναι θετικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μετά και την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Με συντηρητικές προβλέψεις θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,1% έως 6,5% για φέτος. Ωστόσο χθες το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 7,9% έναντι 4,7% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ διεθνείς οργανισμοί και οίκοι προεξοφλούν μεγαλύτερους ρυθμούς διόγκωσης του ΑΕΠ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε επίσης χτες ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ «Greece and the Recovery & Resilience Plan» προβλέπεται για φέτος ρυθμός ανάπτυξης άνω του 8% φέτος και περίπου 4% το 2022. Πόροι της τάξης των 32 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με 26,7 δισ.ευρώ από το ΕΣΠΑ, που θα είναι διαθέσιμοι για τη χώρα κι εφόσον οι πόροι αυτοί διοχετευτούν σωστά, θα στηρίξουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας και φιλικές προς το περιβάλλον προς τομείς κρίσιμους για την οικονομία, όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η απασχόληση, σημείωσε ο πρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς.

Με αυτά τα δεδομένα εν όψει της συζήτησης με τους θεσμούς η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ συμπληρωματικών παροχών για το 2022, κυρίως προσωρινού χαρακτήρα, όπως η επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, οι περαιτέρω μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και η διεύρυνση του πακέτου των παρεμβάσεων στο μέτωπο της ενέργειας ώστε να ανασχεθεί κύμα ενεργειακής φτώχειας.

Δεν αποκλείεται πάντως κατά το πρότυπο της προηγούμενης κυβέρνησης και βέβαια με το πολιτικό κλίμα να «μυρίζει» εκλογές να δοθεί έως το τέλος του έτους και έκτακτη εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις για άνοδο του ΑΕΠ δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός που μπορεί να προσεγγίσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ κι έτσι να προωθηθούν κι άλλα μέτρα που όμως δε θα επιφέρουν δημοσιονομικές ανισορροπίες εν όψει της επιστροφής στην δημοσιονομική κανονικότητα το 2023.

Γιώργος Αλεξάκης

ΙΟΒΕΕΛΛΑΔΑστήριξηπαρεμβάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα