Αλβανία: Κενά για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση κατά της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO), η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), χαιρετίζει τις «συνολικές νομοθετικές αλλαγές» από τη δημοσίευση μιας αρχικής έκθεσης για την Αλβανία το 2017.

Η νέα

θεματική έκθεση επαινεί τις συνεχείς νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Νόμου για τα Μέτρα κατά της Βίας στις Οικογενειακές Σχέσεις και του Ποινικού Κώδικα, καθώς και την υιοθέτηση πολυάριθμων καταστατικών, γενικών οδηγιών και εγχειριδίων. δεδομένων μέσω της εισαγωγής μιας νέας βάσης δεδομένων που επιτρέπει στις αρχές να ενσωματώνουν καλύτερα δεδομένα από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Παρά την πρόοδο αυτή για την εφαρμογή της συνθήκης, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ στην Αλβανία πριν από 10 χρόνια, η GREVIO εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν «επείγουσα δράση» από τις αρχές για να συμμορφωθούν πλήρως με τις διατάξεις της σύμβασης.

Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές πεποιθήσεις και οι αυστηροί ρόλοι και τα στερεότυπα των φύλων παραμένουν μια «σοβαρή πρόκληση» στην Αλβανία, ειδικά όταν πρόκειται για σεξουαλική βία και βιασμό, που οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αναφοράς αυτών των εγκλημάτων.

Η έκθεση τονίζει ότι μόνο ένα κέντρο κρίσεων βιασμού υπάρχει για ολόκληρη τη χώρα και δεν χρησιμοποιείται επαρκώς.

Το GREVIO υποδεικνύει μια «επείγουσα ανάγκη» για τις αρχές να επενδύσουν σε περαιτέρω και πιο βιώσιμα μέτρα ευαισθητοποίησης και να αναπτύξουν σχετικές υπηρεσίες υποστήριξης. Επιπλέον, η υποχρεωτική συνδιαλλαγή σε σχέση με υποθέσεις βιασμού και καταναγκαστικού γάμου εξακολουθεί να απαιτείται στην Αλβανία, ένα ζήτημα που πρέπει να «αντιμετωπιστεί επειγόντως». Ομοίως, ο υψηλός αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών που απορρίπτονται κάπου στην πορεία του δικαστικού συστήματος και δεν καταδικάζονται ποτέ παρομοίως παραμένει μια σημαντική πρόκληση.

Η έκθεση επικρίνει επίσης το γεγονός ότι μόνο τα θύματα που αναφέρουν ένα έγκλημα μπορούν να λάβουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης. Επιπλέον, η εφαρμογή και η επιβολή των εντολών απαγόρευσης έκτακτης ανάγκης και προστασίας υπολείπονται εμφανώς της δέσμευσης των αρχών. Το GREVIO παρατήρησε «σημαντικά κενά μεταξύ της πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις και της εφαρμογής αυτών των διατάξεων», που συνέχισαν να «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΑΛΒΑΝΙΑ #βία_κατά_των_γυναικών
Keywords
Τυχαία Θέματα