Eurostat: 1 στους 7 Έλληνες στερείται βασικών αγαθών

Το 2023, ένας στους επτά Έλληνες βρέθηκε σε κατάσταση σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που πλήττεται από τη φτώχεια και την έλλειψη βασικών αγαθών και κοινωνικών ευκαιριών.

Συγκεκριμένα, το 13,5% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 1 στους 7 πολίτες) αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές και κοινωνικές δυσκολίες,

σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Μόνο η Ρουμανία (19,8%) και η Βουλγαρία (18,0%) παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση ακολουθούν η Ουγγαρία (10,4%) και η Ισπανία (9,0%). Αντίθετα, οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό είναι η Σλοβενία (2%), η Κύπρος (2,4%) και η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, με όλες να καταγράφουν ποσοστά κοντά στο 2,5%.

Ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD) καταγράφει την αδυναμία των ατόμων να αποκτήσουν βασικά αγαθά και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον δείκτη αυτόν, κάποιος θεωρείται ότι βιώνει σοβαρή στέρηση εάν του λείπουν τουλάχιστον 7 από τα 13 βασικά αγαθά, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ατομικές όσο και οικογενειακές ανάγκες.

Στο επίπεδο του νοικοκυριού, οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν την ικανότητα κάλυψης απροσδόκητων εξόδων, την πληρωμή λογαριασμών, την οικονομική δυνατότητα για γεύματα με πρωτεΐνες κάθε δεύτερη μέρα, και τη διατήρηση θέρμανσης στο σπίτι. Σε ατομικό επίπεδο, υπολογίζονται η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η αντικατάσταση φθαρμένων ρούχων, η συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής και η κοινωνική ζωή.
Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
eurostat-1-stous-7-ellines-stereitai-vasikon-agathon.htm
Τυχαία Θέματα