ΧΑ: Προβληματίζει η αδυναμία του να κεφαλαιοποιήσει θετικές εξελίξεις

Το τελικό πρόσημο στην εβδομάδα που πέρασε όπως και να το δει κανείς ήταν αρνητικό όχι μόνο εξαιτίας της πτώσης του ΓΔ (-0,66%) ή του ΔΤΡ (-2,57%), αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας που βγάζει η αγορά να κεφαλαιοποιήσει θετικές εξελίξεις σε μακροοικονομικό και κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο σε ταμειακή βάση (13,4 δις) τα οποία ακόμα και αν δεχτούμε ότι θα μειωθούν σχεδόν στο μισό (κοντά στα 7 δισ), θα παραμείνουν υψηλότερα τόσο του στόχου όσο και του επιπέδου

ρεκόρ του 2023. Αυτό το γεγονός θα έπρεπε το χαιρετήσει η χρηματιστηριακή αγορά ανάλογα. Αν συνυπολογίσουμε και τα εύσημα της Commission για τις προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη διετία μαζί με την έκθεση της Barclays σχετικά με την πορεία των αποδόσεων των Ομολόγων των χωρών της ΕΕ όπου γίνεται αναφορά για την περίπτωση η Ελλάδα σε λίγο καιρό να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από την Γερμανία (?), τότε πραγματικά θα πρέπει οι επενδυτές να προβληματιστούν σοβαρά με το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αν δε στα παραπάνω προσθέσουμε και το μπαράζ θετικών εκθέσεων κυρίως ξένων οίκων για την πορεία δεικτοβαρών ελληνικών μετοχών (τραπεζών και άλλων) που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται και στα πρόσφατα αποτελέσματα εννεαμήνου, τότε η απορία γιγαντώνεται.

Εκεί όμως που η επιστήμη πραγματικά σηκώνει τα χέρια ψηλά είναι στην πορεία των μετοχών των εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεαμήνου την προηγούμενη εβδομάδα όπου τα δύο κοινά σημεία και στις πέντε εισηγμένς (με μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα) ήταν

Α. ότι όλες οι εταιρίες ανακοίνωσαν μεγέθη καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και

Β. όλες οι μετοχές των συγκεκριμένων εταιριών κατέγραψαν ζημιές την προηγούμενη εβδομάδα.

Για να τα ομαδοποιήσουμε θα μπορούσαμε να χωρίσουμε την ομάδα των πέντε σε τρείς κατηγορίες >

την πρώτη με τα εξαιρετικά μεγέθη όπου θα βάζαμε την ΔΕΗ (έσοδα 6,5 δις +19%, ebitda 1,3 δις +17% και κέρδη 305 εκ +71%) και την ΛΑΜΔΑ (έσοδα 376 εκ +83%, ebitda 94 εκ +22% και ζημιές -14 εκ), την δεύτερη με μεγέθη αντίστοιχα με τα περσινά με τον ΟΤΕ (έσοδα 2,6 δις +6% , ebitda σταθερά στα 1 δις και κέρδη 445 εκ +6%)

και την τρίτη με μεγέθη χαμηλότερα από πέρσι με τα ΕΛΠΕ (έσοδα 9,7 δις +3% , ebitda 753 εκ -22% και κέρδη 284 εκ -43%) και την ΑΡΑΙΓ (έσοδα 1,38 δις +4% , ebitda 330 εκ -10% και κέρδη 131 εκ -23%).

Οι αντίστοιχες εβδομαδιαίες αποδόσεις των μετοχών ουσιαστικά χωρίς καμία διαφοροποίηση με την ΔΕΗ -1,23%, την ΛΑΜΔΑ +1,38% να είναι η μόνη που έδειξε να επιβραβεύετε από τους επενδυτές, τον ΟΤΕ -1,27%, τα ΕΛΠΕ -0,1% και την ΑΡΑΙΓ -1,57% .Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σχεδόν σε όλες τις εισηγμένες οι διοικήσεις τους είτε βελτίωσαν το guidance για το σύνολο του έτους ,είτε έσπευσαν να διανείμουν προμέρισμα ή ακόμα προχώρησαν και σε νέο πολυεπίπεδο επιχειρηματικό σχέδιο.

Δυστυχώς το χρονικό επενδυτικό κενό μεταξύ της μετάβασης από αναδυόμενη σε ανεπτυγμενη αγορά έχει στοιχίσει σε φρέσκα κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν και τις αυξημένες ανάγκες των εισηγμένων για ΑΜΚ, placements και νέες εισαγωγές με αποτέλεσμα να παρατηρείτε η συνεχιζόμενη πλεονάζουσα προσφορά τίτλων.

Η εβδομάδα που ξεκινάει θα έχει και αρκετό πολιτικό ρεπορτάζ λόγω της – αναμενόμενης – διαγραφής Σαμαρά από την ΝΔ (προ εβδομάδας γράφαμε ότι το γυαλί έχει ραγίσει) με τα βλέμματα πλέον σε πιθανές κινήσεις και άλλων δεξιόστροφων βουλευτών που μπορεί να θελήσουν να δώσουν το δικό τους μήνυμα στον πρωθυπουργό είτε άμεσα είτε μέσω της ψηφοφορίας για τον προυπολογισμό στα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως κι αν έχει το θέμα, έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για συμμαχίες πολιτικών και ισχυρών επιχειρηματιών που είναι άγνωστο πως θα επηρεάσουν και το ΧΑ πέρα της πολιτικής και της οικονομίας τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η πτωτική διάσπαση – έστω και οριακή – της μηνιαίας στήριξης των 1406 μονάδων δεν κομίζει θετικά μηνύματα για τον ΓΔ με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα και αν στα παραπάνω υποθέσουμε και μια λογική υποχώρηση των δεικτών στις ΗΠΑ από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους , τότε το βραχυπρόθεσμο μέλλον της αγοράς είναι αρκετά νεφελώδες.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΓΔ #μετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα