Χατζηδάκης: Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-Αλλιώς... κεριά

14:55 9/6/2020 - Πηγή: Reporter

Το στίγμα της διήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτή μου η επίσκεψη στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα», καθώς αφενός η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης

και αφετέρου τα μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της νήσου Χρυσής «θα έχουν θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Αυτή μου η επίσκεψη στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε για την Χρυσή, για το Γαϊδουρονήσι, μια περιοχή Natura, επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη σε αυτό το μικρό νησί, να το προστατέψουν από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης είναι αποφάσεις οι οποίες θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί. Ειδικά, μιλώντας για αυτό το δεύτερο έργο, θέλω να σημειώσω ότι πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα υπάρχει ταυτοχρόνως και μία αναπτυξιακή διάσταση, διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Το θυμάμαι το ζήτημα αυτό από τότε που ήμουν μαθητής. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούρια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ερωτηθείς για το νέο μοντέλο διαχείρισης των περιοχών Natura, σημείωσε πως αυτό φέρνει «μόνο θετικές αλλαγές, διότι μέχρι τώρα υπήρχε μια τύποις προστασία αυτών των περιοχών. Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατ. ετησίως. Αστείο ποσό. Τώρα θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός, ουσιαστική προστασία και ουσιαστική χρηματοδότηση για αυτές τις περιοχές. Άλλωστε, η επίσκεψή μου στο Γαϊδουρονήσι το μαρτυρεί.

Υπήρχε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012, εδώ και 8 χρόνια. Υπήρχε μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης από το 2015, εδώ και 5 χρόνια. Παρά ταύτα, τίποτα δεν έχει γίνει. Τώρα με την καινούρια κυβέρνηση και με τον καινούριο νόμο, θα γίνει. Και θα γίνει, διότι για το περιβάλλον μιλάμε με έργα. Δεν μιλάμε με συνθήματα, όπως μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε άλλοι. Εμείς στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη. Εννοούμε να προστατεύσουμε τη φύση, εννοούμε να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια πάνω στο νησί. Και αυτή είναι η πολιτική μας για όλη την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για το περιβάλλον που είναι η πολιτική για την απολιγνιτοποίηση, η πολιτική για τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών, η πολιτική για την ενεργειακή εξοικονόμηση, η πολιτική που θα προχωρήσει με ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, η πολιτική για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, πολιτική πράσινη, πολιτική περιβαλλοντική».

Επίσης, αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινές περιοχές του νησιού, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «η Ελλάδα προχωρεί προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτης και ξεκίνησε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, προχωρεί με μεγάλες ταχύτητες. Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά. Νομίζω ότι δεν το θέλει κανένας. Ας είμαστε ρεαλιστές. Θα στηριχτούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μόνο που, βεβαίως, αυτό θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που -δεν εγκρίθηκε από εμάς, έχει εγκριθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις- ισχύει και είναι νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό βεβαίως αναθεωρείται, πάλι είναι υπό αναθεώρηση, αλλά εν τω μεταξύ εφαρμόζεται. Επομένως αυτό εφαρμόζουμε και σίγουρα αυτό το οποίο γίνεται αυτή την ώρα στην Κρήτη είναι προς την θετική κατεύθυνση. Διότι σύμφωνα με μετρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο με το κλείσιμο των τριών εργοστασίων της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Λασίθι περιορίζονται κατά 50% και πλέον. Επομένως, την ώρα που γίνονται όλα αυτά τα βήματα μπροστά, πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω αυτές τις αντιδράσεις. Διότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης είναι συντονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση μιας πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας».

Τέλος, ερωτηθείς για τις έρευνες της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά για το Αιγαίο είναι αστειότητες. Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα προφανώς θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες. Η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Μία φορά με την υπογραφή του αγωγού East Med. O Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής, αποφασιστικότητας, έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου με την καθοδηγούμενη από την Τουρκία, ουσιαστικά, εισβολή μεταναστών. Απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε η Ελλάδα με αποφασιστικό τρόπο και νομίζω ότι κανένας αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

ΧατζηδάκηςΚρήτηΕνέργειαΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα