Χρειάζονται περισσότερα, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών!

Καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα του ΟΗΕ (Δευτέρα 25 Νοεμβρίου),ο Γενικός Γραμματεας του Συμβουλιου της Ευρώπης Alain Berset, τόνισε πως οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα, για να σταματήσουν τη βία κατά των γυναικών χρησιμοποιώντας τον ορισμό του βιασμού στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Μία δεκαετία από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Οικογενειακής Βίας (Σύμβαση

της Κωνσταντινούπολης), έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να μην ορίζουν τον βιασμό σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Συνθήκης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που επικυρώθηκε από 38 χώρες και την ΕΕ, παρακολουθείται από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση κατά της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO).

Η παρακολούθηση του GREVIO δείχνει ότι οι χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων της τοποθέτησης εξειδικευμένων τηλεφωνικών γραμμών 24/7, αύξησης της πρόσβασης σε καταφύγια και ανάπτυξης ολοκληρωμένων εθνικών σχεδίων δράσης.

Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα!

Για παράδειγμα, οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, την καταδίωξη ή την ψυχολογική βία, που έχουν γίνει αυξανόμενα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ορίζει τον βιασμό με βάση την απουσία ελεύθερα δοθείσας συγκατάθεσης, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ορισμούς του βιασμού που βασίζονται στη βία. Αυτό είναι σημαντικό για την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας των γυναικών και των κοριτσιών που υφίστανται σεξουαλική βία και των μηχανισμών αντιμετώπισης τους.

Πιο πρόσφατα, μόνο η Φινλανδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ισπανία άλλαξαν τον νομικό ορισμό του βιασμού για να ταιριάζει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Συνθήκης.

Όλες, ομως, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να υιοθετήσουν έναν νομικό ορισμό του βιασμού με βάση την απουσία ελεύθερα δοθείσας συγκατάθεσης. Η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία είναι υποχρέωση όλο το χρόνο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#ΒΙΑ_ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
chreiazontai-perissotera-gia-tin-exaleipsi-tis-vias-kata-ton-gynaikon.htm
Τυχαία Θέματα